Primeur: ondergrondse vuilniscontainers in Brussel

© BRUZZ
| De nieuwe ondergrondse vuilniscontainers van Erasmus Gardens. Er vuilnis in droppen kan via de bovengrondse klep
Updated: 07-07-2018 - 16:55

In Amsterdam is het al jarenlang de norm, voor Brussel is het een primeur: in de Anderlechtse nieuwbouwwijk Erasmus Gardens zijn elf ondergrondse vuilniscontainers geïnstalleerd. De bewoners hoeven daardoor geen rekening meer te houden met afvalrondes.

Vanwege de vele kabels en leidingen voor nutsvoorzieningen in de ondergrond is dat op andere plekken in de stad anno 2018 nog moeilijk te realiseren. Maar in nieuwbouwwijken is dat anders. En dus kreeg Erasmus Gardens, op een boogscheut van het gelijknamige ziekenhuis en Neerpede, vrijdag de primeur.

Bewoners zullen er bij een rijtje containers terechtkunnen voor alle soorten afval. Huisvuil mag in de container met het witte logo, papier en karton als vanouds in de bak met het gele logo. Ook gft-afval (oranje) en PMD (blauw) volgen het normale kleurenschema. Er is ook een ondergrondse glascontainer voorzien.

'Intelligente' containers

Om te vermijden dat niet-bewoners de bakken kunnen gebruiken, krijgen de nieuwe bewoners allemaal een badge, waarmee ze de vuilniscontainers zullen kunnen openen. Die wordt pas op het einde van het jaar geactiveerd.

De nieuxe containers zijn bovendien 'intelligent', omdat ze uitgerust zijn met een informaticasysteem dat informatie doorstuurt over hoe vol de vuilnisbak is. Zo weet de centrale bij Net Brussel of de container vol is en wanneer ze hem moeten legen.

Voorzien wordt dat de vuilnisophalers twee keer per week zullen langskomen voor het huisvuil, en één keer per week voor de andere vuilnistypes. Zoals dat nu het geval is dus bij de gewone ophaling, maar die vindt wel plaats op een vast moment.

'Stoepen blijven proper'

"Dat betekent dat de stoepen hier proper zullen blijven", zegt schepen van Openbare Netheid Elke Roex (SP.A) aan BRUZZ. "De bewoners kunnen hun vuilnis buitenzetten wanneer hen dat het beste uitkomt .Ze zijn niet meer gehouden aan de vaste momenten van een vuilnisophaling. De boodschap van een nette straat wordt ook makkelijker te begrijpen: vuilniszakken zijn gewoon niet meer toegelaten."

Daarnaast hoeven de nieuwbouwflats geen lokaal te voorzien voor vuilnis, en verloopt de ophaling efficiënter, omdat ze enkel plaatsvindt als het nodig is. Om al die redenen zijn de ondergrondse containers in steden als Amsterdam en Rotterdam al jarenlang de norm.

Tegen 2019 gaat op zeven plekken in Brussel het vuilnis ondergronds, laat bevoegd staatssecretaris Fadila Laanan (PS) weten. Naast Erasmus Gardens zijn dat de Tivoliwijk in Brussel-Stad, de Brunfauttoren in Molenbeek, het Project Kompas in Anderlecht, de nieuwe Thurn & Taxiswijk, City Campus in Anderlecht en de Brigittines-Visitandines in Brussel-Stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?