Protest tegen bomenkap aan Academiënpaleis

© vzw Kunstwijk
| Uitzicht vanaf de Montoyerstraat op het Academiënpaleis.

Om het Academiënpaleis beter tot zijn recht te laten komen, wil de vzw Kunstwijk in overleg met het Gewest vier platanen laten kappen. Daar komen verschillende mensen tegen in verzet. "Bomen vellen als ze gezond zijn, is onaanvaardbaar."

De vzw Kunstwijk wil een deel van de openbare ruimte rond het Academiënpaleis laten heraanleggen. Concreet gaat het om stukjes van de Regentlaan en de Montoyerstraat. In de plannen blijft de weg komende van het Troonplein op één rijstrook en verbreedt die niet naar twee. Vier bomen zouden worden gekapt om het uitzicht op het Academiënpaleis te verbeteren. De voetgangers- en fietsersverbinding over de Kleine Ring moet gemakkelijker worden.

De plannen werden door de vzw opgesteld samen met het Brussels Gewest en borduren verder op de aanleg van fietspaden langs de Kleine Ring.

"Ik geef het Gewest mijn grote steun om de straten rondom het Academiënpaleis op te knappen, want ze zijn nu zeer onveilig voor voetgangers en fietsers," zegt Henriette van Eijl, een buurtbewoner die de plannen inkeek in het administratief centrum van de Stad. "Maar dit kan veel goedkoper en efficiënter. En geen boom hoeft hiervoor de sneuvelen."

Bezwaarschriften

Het openbaar onderzoek voor een stedenbouwkundige vergunning liep tot afgelopen weekend. Volgens de dienst Stedenbouw van de Stad Brussel dienden 7 mensen een bezwaarschrift in. Volgens van Eijl, één van de mensen die een bezwaarschrift indiende, deugt het dossier niet. Ze betreurt dat de klassieke groene lantaarnpalen door nieuwe palen worden vervangen langs de Regentlaan. Dat lijkt haar 'geldverspilling'.

paleis
© vzw Kunstwijk
| Een afbeelding van het Academiënpaleis zonder bomen (en in de winter)

Voor het Collectif pour les Arbres et la Biodiversité is vooral het kappen van de bomen een groot probleem. Ook zij dienden een bezwaarschrift in tegen de bouwplannen. "Deze bomen kunnen tweehonderdvijftig à driehonderd jaar worden. Mooie, grote bomen vellen als ze nog gezond zijn, is onaanvaardbaar," zegt woordvoerder André Robe.

Robe wil dat het project helemaal opnieuw wordt gedaan, inclusief het openbaar onderzoek. Als hij daarvoor naar de Raad van State moet gaan, sluit hij dat niet uit. "Het is een openbaar project, en het moet dus volledig tweetalig zijn," volgens Robe. "Maar dat is het niet. Als we naar de Raad van State gaan, hebben we veel kans om te winnen."

Een procedure starten bij de Raad van State kost "maar tweehonderd euro," zegt Robe. "Als we vier bomen kunnen verdedigen voor dat geld, is dat niets. Een boom heeft een geschatte waarde van 20.000 euro. Vier bomen samen zijn dus bijna honderdduizend euro."

Hoofdingang

Het Academiënpaleis is destijds gebouwd als paleis voor de Prins van Oranje. De voor- en achtergevel zijn identiek, zegt Michel Van Roye van de vzw Kunstwijk. "Wij denken dat de hoofdingang de ingang aan de Kleine Ring is," zegt Van Roye. "Daar is ook een fonteintje, etcetera. Nu willen we de gevel van de Academiënpaleis zichtbaar maken vanaf de Montoyerstraat. Ja, we willen vier bomen kappen om een nieuw perspectief te bieden op de hoofdingang van een historisch gebouw. Daarmee willen we mensen aansporen om naar de overkant te wandelen en naar de tuin van het paleis te gaan."

De vzw heeft de plannen gemaakt met een architect. Als het openbaar onderzoek is afgerond dan voert het Gewest de plannen uit. Eerst vindt op 25 september nog de vergadering van de Overlegcommissie plaats. Die vergadering bespreekt de bouwplannen en bepaalt een advies over de bouwvergunniong.

"Er sneuvelen vier bomen, maar in ons andere project aan het Troonplein zullen we zeven bomen planten," zegt Van Roye nog. "Daar hebben we al een vergunning voor."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?