Renovatie iconische Brunfaut-toren eindelijk gestart

KVDP
© Belga - BRUZZ
12/11/2019

De Brunfaut-toren in Molenbeek, een iconische woontoren die al drie jaar leeg staat, moet binnen twee jaar volledig gerenoveerd zijn. De gemeente Molenbeek en het Brussels Gewest gaven dinsdag het startschot van de werken op de werf. De toren van 17 verdiepingen wordt nog aanzienlijk vergroot met vijf extra verdiepingen.

Er was al sinds 2014 sprake van de renovatie van de in 1965 gebouwde Brunfaut-toren en zijn 97 woningen, maar die werd meerdere keren verhinderd. In 2016 zouden de renovatiewerken beginnen, het startschot voor de renovatiewerken werd pas vandaag gegeven.

Zoals in 2014 al werd aangekondigd wordt het gebouw passief gemaakt. Het energieverbruik van de bewoners zal met 90 procent dalen, laat de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij weten. De renovatie betekent tegelijkertijd ook een uitbreiding voor de toren, want deze zal drie meter breder worden en nog vijf etages groeien. De totale oppervlakte gaat van 6.500 naar 9.000 vierkante meter.

98 woningen

Toch zal er na de renovatie slechts één appartement extra zijn, voor een totaal van 98 woningen. De reden daarvoor is dat er ditmaal veel meer grote familiewoningen komen, terwijl er nu amper driekamerappartementen zijn. Na de renovatie zullen er 24 appartement zijn met 3 kamers, 6 met 4 kamers en 9 met 5 kamers. Er komen ook enkele gemeenschappelijke ruimtes, zalen voor vergaderingen of evenementen, een polyvalente zaal en een terras op het dak.

Volgens de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij zal het project 22 miljoen euro kosten. "Dit grote project zorgt niet alleen voor vernieuwing in de wijk, maar betekent meteen ook een nieuwe start voor Le Logement Molenbeekois ", zegt Frédéric Dufour, Directeur-Zaakvoerder van Le Logement Molenbeekois.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , Brunfauttoren , brunfaut , sociale woningen , renovatie , brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni