| Zo zal het Victoriaplein en de toren er in toekomst uitzien.

Renovatie Victoriatoren: de eindstreep is in zicht

Jaani De Koker
30/03/2022

Aannemer Jansen Building Group en architect Jan Opdekamp (51N4E) mikken op begin november om de renovatiewerken af te ronden. “Hoe sneller, hoe beter”, is te horen tijdens een werfbezoek ook al oogt het gebouw nog steeds als een ruwe werf. Het paradepaardje wordt een volledig omliggend dakterras, toegankelijk voor iedere Brusselaar.

De toren zelf werd opgedeeld in drie delen. Zo komen er kantoorruimtes voor het Amerikaanse reclamebedrijf WPP. Dat wil zeven verdiepingen innemen. Daarnaast is er een hotel voorzien met 198 kamers, onder beheer van de Londense hotelgroep ‘The Hoxton’. De overige ruimtes worden ingericht als co-working spaces. De meervoudige functie van het gebouw was een van de belangrijkste projecteisen van het Brussels Gewest. Naast het dakrestaurant, komt er in de lobby van het reclamebedrijf nog een coffeecorner met terras op het Victoriaplein.

Architect Jan Opdekamp, van het Brusselse architectenbureau 51N4E, onderstreept dat de toren niet opnieuw een anoniem kantoorgebouw mocht worden. "De belangrijkste ambitie is dat het de Victoriatoren iets moet teruggeven aan de buurt”, vertelt Opdekamp. Onder impuls van projectontwikkelaars DWNTWN en Baltisse NV probeert de architect Brussel ook zoveel mogelijk te betrekken bij de finalisering van het project. “Voor de inkleding, van zowel hotel als kantoor, werken onze partners samen met Brusselse kunstenaars.” Daarnaast wil de Londense hotelgroep zoveel mogelijk lokale mensen aanwerven.

Overlast

De afgelopen maanden klaagden de mensen uit de buurt steen en been. Die veelvuldige klachten blijven voor projectverantwoordelijke Weijters een smet op het project. “Samen met de gemeente namen we reeds extra maatregelen.” Zo hebben ze vangnetten geïnstalleerd voor rondvliegende materialen. “Eind mei gaat de buitenlift ook weg, vanaf dan begint de finale afwerking. Meubels plaatsen en schilderen? Dat kan niet veel overlast met zich meebrengen”, sust Weijters. Mocht dat toch het geval zijn, moet dat duidelijk worden tijdens de contactmomenten die men elk kwartaal met de betrokken partijen en de geïnteresseerde buurtbewoners organiseert op de werf.

Hoewel de hele buurt was uitgenodigd op dat eerste contactmoment, waren Carla Desmet en Karel Cappelle de enige aanwezigen. “In het begin heb ik veel last ondervonden. Lawaai, maar ook vuiligheid en stukken isolatiemateriaal dat in onze tuin belandde”, vertelt Carla. Karel woont naar eigen zeggen aan de ‘goede’ kant en had minder overlast. “Ik ben hier vandaag vooral omdat de renovatie van deze toren belangrijk is voor het imago van de buurt en de waarde van mijn vastgoed dat ik hier nog niet zolang geleden aankocht.” Beide buurtbewoners vonden het uiteindelijk toch een nuttige bijeenkomst.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni