Restauratie van standbeelden en paviljoen in Jubelpark voltooid

© PhotoNews
| Het Jubelpark bezit volgens premier Sophie Wilmès (MR) naast de majestueuze triomfboog nog heel wat andere architectonische pareltjes.

De geplande herstellingswerken aan de verzameling kunstwerken en de infrastructuur van het Jubelpark zijn afgerond. Sculpturen werden behandeld op verschillende manieren, afhankelijk van het materiaal waaruit het beeld is opgetrokken. Ook het paviljoen aan de ingang en meer dan een kilometer omheining onderging een grondige renovatie.

De beelden van kunstenaars Constantin Meunier en Charles Van der Stappen zijn een van de vele kunstwerken in het Jubelpark die werden opgelapt. Een speciaal product trok het vuil uit de steen en verwijderde het mos. Vervolgens werden de beelden ingesmeerd met een beschermende laag. Ook de Beyaerttoren langs de Ridderschapslaan werd met microzandstraling in ere hersteld.

Een ander groot project was het paviljoen aan de ingang van het Jubelpark. Het houtwerk vertoonde duidelijke sporen van slijtage, maar heeft dankzij een opknapbeurt nu weer zijn glans van weleer. Dat geldt ook voor een kilometer aan smeedijzeren hekken die de omheining van het park vormen.

Nog meer vernieuwing

Premier Sophie Wilmès (MR) zou vandaag normaal gezien een bezoek brengen aan het vernieuwde Jubelpark, maar zei op het laatste moment af. Ze laat in een persbericht wel weten onder de indruk te zijn van het resultaat.

“Het Jubelpark is niet alleen een kunstwerk op zich met zijn majestueuze triomfboog, maar bezit ook talrijke architectonische pareltjes langs zijn paden. De renovatie en restauratie van dit kleine erfgoed draagt bij tot de schoonheid van het geheel.”

In totaal trok Beliris 2,7 miljoen euro uit voor de werkzaamheden. En daar komt nog eens 1,2 miljoen euro bij voor een volgende vernieuwingsoperatie. Ook Regie der Gebouwen, dat eigenaar is van de site, doet daarvoor met 400.000 euro zijn duit in het zakje. Dat geld zal voornamelijk gebruikt worden om de verlichting van de gebouwen langs de wandelpaden op te waarderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?