Rotonde in Laken wordt Marsupilamiplein

© Kabinet Ans Persoons

Het rondpunt in het hart van de wijk tussen Houba, Heizel en Sobieski ondergaat weldra een metamorfose. De vergunning werd afgeleverd en de werken starten in maart 2022. Het plein zal worden omgedoopt tot het Marsupilamiplein.

Dat laat het kabinet van Brussels schepen van stedenbouw Ans Persoons (One.brussels/Vooruit) weten. De vergunning werd deze week afgeleverd door de stedenbouwkundige administratie urban.brussels. “De werken zullen van het grijze, functionele rondpunt een echt buurtplein maken,” klinkt het.

De rijweg tussen de Reper-Vrevenstraat en de Félix Sterckxstraat wordt geknipt waardoor een echt plein ontstaat. Ook de circulatie in de wijk wordt herdacht en de tien parkeerplaatsen op het plein worden geschrapt. In ruil komt er een plein met stadsmeubilair, een speelzone, een fietsreparatiestation, een waterfonteintje en gevarieerde vergroening om de biodiversiteit op te krikken.

Om het gevoel van één ruimte te creëren, wordt met één enkel materiaal gewerkt. Het plein, de straat en het trottoir worden aangelegd in gekleurde betonelementen in het grijs, zwart en blauw. De speelzone op het plein zal in een rood, rubber materiaal worden aangelegd, geschikt om vallen en schokken op te vangen.

Voor de aanplanting is gekozen voor soorten die de biodiversiteit opkrikken en het hele jaar bloeien. De bestaande bomen worden allemaal behouden en er komen dertien nieuwe bomen, waaronder vier fruitbomen.

80 werkdagen

Bij de zoektocht naar een naam voor het nieuwe plein ontving de Stad maar liefst 45 voorstellen. Een selectie van drie namen werd opnieuw voorgelegd aan de Lakenaars. Tot en met 15 oktober 2021 kon gestemd worden op een nieuwe naam. Met 164 stemmen werd het Marsupilamiplein de overtuigende winnaar.

“Het Marsupilamiplein vormt het hart van een rustige, kindvriendelijke woonwijk en wordt omringd door vijf scholen,” aldus Persoons. “Het was voor ons dan ook essentieel om een plein op maat van kinderen te maken: een plek waar ze veilig kunnen spelen en fietsen, waar ze fruit kunnen plukken en de seizoenen ervaren. Dat speelse element komt ook terug in de naam die de buurtbewoners voor het plein kozen.”

De werken zullen midden maart 2022 van start gaan en 80 werkdagen in beslag nemen. Buurtbewoners zullen volgens de schepen tijdig geïnformeerd worden over de start en verschillende fases van de werf.

3d_image_2_diversite_lr.jpg
© Kabinet Ans Persoons

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?