| De Maalbeekdaltuin moet weer stromend water krijgen dat aan de Maalbeek herinnert.

Shortlist burgerbegrotingen: speelpleinen op parkeerplaatsen en solidaire koelkasten

KH
© BRUZZ
20/09/2021

In de Europese wijk en Haren zullen burgers straks kunnen kiezen hoe ze 900.000 euro willen besteden. De Stad weerhield voor de twee wijken telkens een tiental concrete en haalbare projecten, waarover burgers nu kunnen stemmen.

De budgetten voor de burgerbegrotingen in Brussel-Stad zijn deze legislatuur fors opgedreven. In Neder-Over-Heembeek werd vorig jaar een miljoen euro opzij gezet voor projecten die inwoners van het stadsdeel voorstelden en uitkozen. Dit jaar trekt de Stad opnieuw 600.000 euro uit voor de Europese wijk en 300.000 voor Haren.

Van de vele tientallen projecten die werden ingediend weerhield de Stad er 10 voor de Europese wijk en 12 voor Haren, die nu een shortlist vormen waar burgers vanaf oktober zullen kunnen voor stemmen. “We toetsen ze vooral op haalbaarheid,” zegt schepen van Participatie Arnaud Pinxteren (Ecolo), die de lijst deze maandag voorlegt aan de gemeenteraad.

Onder de projecten voor de Europese wijk valt onder meer het idee op om de Maalbeek opnieuw zichtbaar te maken in de Maalbeekdaltuin, een parkje tussen Wetstraat, Jozef II-straat en de Etterbeeksesteenweg. De waterval moet er onder meer hersteld worden. Het project van 400.000 euro is meteen met afstand het duurste op de lijst.

Zorgtuin met dieren

Een ander idee voor de wijk is de renovatie en inrichting van een paviljoen in het Jubelpark als ontmoetingsruimte voor bewoners. De uitwerking zou 300.000 euro kosten, waardoor het alvast niet samen met het plan voor de Maalbeekdaltuin kan uitgevoerd worden, aangezien ze samen meer kosten dan het budget voor de wijk.

Onder de kleinere projecten vallen nog speelpleintjes op die telkens de plaats innemen van twee parkeerplaatsen in de Leopoldswijk. Ook de plaatsing van solidaire koelkasten (met etenswaren voor wie het krap heeft) staat op de lijst.

In Haren valt onder meer het project voor de aanleg van een zorgtuin op, met een zintuigenpad, enkele boerderijdieren, een bloemenweide en een moestuin, goed voor 20.000 euro. Het duurste project in Haren is de bouw van een paviljoen in het Sleutelgatpark.

Kiezen op de projecten kan de hele maand oktober. Tijdens die maand komt er per wijk ook nog een projectenfestival om de verschillende ideeën voor te stellen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni