Cité Moderne, de tuinwijk van architect Victor Bourgeois in Sint-Agatha-Berchem

| Cité Moderne, de tuinwijk van architect Victor Bourgeois in Sint-Agatha-Berchem.

Sint-Agatha-Berchem plant nieuw gemeenschapscentrum in Cité Moderne: 'Gamechanger'

JB
© BRUZZ
24/08/2023

Met een nieuw gemeenschapscentrum wil Berchems burgemeester Christian Lamouline (Les Engagés) de lichtjes verwaarloosde Cité Moderne weer nieuw leven inblazen. Het nieuwe centrum met polyvalente zaal, sportmateriaal en een ontmoetingsruimte komt terecht op een nog leegstaand terrein naast het Initiatiefplein.

De ontstaansgeschiedenis van het toekomstige gemeenschapscentrum is uitvoerig: zo’n honderd jaar geleden maakte een ruimte voor collectieve voorzieningen al deel uit van de plannen van architect Victor Bourgeois, legt de burgemeester van Sint-Agatha-Berchem Christian Lamouline uit. Maar door budgetproblemen bleef het bij plannen. Tot nu.

"Op het terrein waar we de collectieve voorzieningen willen bouwen, zijn al sinds de jaren tachtig plannen voor een bouwproject. Van die bestemming – een vijf verdiepingen tellend appartementsgebouw – kwam lange tijd niets in huis”, vertelt Lamouline aan BRUZZ.

Wijkcontract

Daar leek verandering in te komen toen een bouwpromotor enkele jaren geleden zijn neus aan het venster stak. Tevergeefs, want zowel de gemeente Sint-Agatha-Berchem als het Brussels gewest waren na fel protest van buurtbewoners gekant tegen de komst van een gebouw van vijf verdiepingen op het terrein naast het Initiatiefplein.

“De bouwpromotor is nog in beroep gegaan tegen de uitspraak die zijn bouwproject verhinderde, maar zonder succes. Ondertussen is het Brussels gewest met een wijkcontract op de proppen gekomen voor de Cité Moderne, maar het terrein zelf was daarin niet opgenomen.”

Toch kon de gemeente het terrein aan het wijkcontract koppelen, waardoor het moeizame aankoopproces van de grond uit het slop gehaald kon worden. De gemeente Sint-Agatha-Berchem hoest nu 1,7 miljoen euro op voor de grond.

‘Ontmoetingsruimte’

Volgens Lamouline zal het gemeenschapscentrum een “gamechanger” zijn voor de Cité Moderne, een wijk die van oudsher kampt met hoge werkloosheidscijfers en, daarmee gepaard, lagere inkomens.

“We gaan in de twee kleine gebouwen niet alleen een polyvalente zaal voorzien, maar ook kleine zaaltjes waarin permanentie zal ondergebracht worden om bijvoorbeeld mensen te begeleiden in hun zoektocht naar werk. Daarnaast zal er ook sportmateriaal ter beschikking zijn. Maar bovenal wordt het een ontmoetingsruimte. Daar was nood aan.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni