| De balustrades rond de Kruidtuintunnel zijn in bijster slechte staat, klaagt de gemeente Sint-Joost aan. Ze eist actie van Brussel Mobiliteit

Sint-Joost-ten-Node dreigt met sluiting Kruidtuintunnel

SDS
© BRUZZ - Belga
03/08/2021
Updated: 03/08/2021 16.18u

De balustrades aan beide kanten van de Kruidtuintunnel hangen volgens de gemeente Sint-Joost zo goed als los en dreigen op voertuigen te vallen. Als het Gewest niet dringend de nodige werken laat uitvoeren, ziet burgemeester Emir Kir geen andere oplossing dan de tunnel te sluiten, klinkt het dinsdag in een persbericht. Sint-Joost stuurde vorige week al een waarschuwingsbrief, maar komt naar buiten met dat nieuws nadat een voorbijganger maandag een betonbrok in de tunnel zag vallen.

Sint-Joost-ten-Node werd op 27 juli al verwittigd van het probleem door de diensten van de Stad Brussel. Burgemeester Emir Kir liet daarop in allerijl een gedetailleerd rapport over de situatie opstellen en dat rapport toont aan hoe ernstig het probleem is, aldus de gemeente.

"In dat rapport werd vastgesteld dat de balustrades, zowel aan de kant van de Kruidtuinlaan als aan de kant van de Koningsstraat, volledig losgekomen zijn, en dat een eenvoudige duw ertoe zou kunnen leiden dat deze op de voertuigen vallen die in de tunnel rijden", valt te lezen in het persbericht.

Kir bracht onmiddellijk Brussel Mobiliteit op de hoogte van de situatie, maar die mededeling werd volgens Sint-Joost niet gevolgd door enige concrete actie. Daarom hebben de gemeentediensten op 29 juli een veiligheidsvoorziening aangebracht "die iedere menselijke duw op de voornoemde balustrades verhindert". (Lees verder onder de foto)

Kruidtuintunnel relingen 2

| Sommige relingen rond de Kruidtuintunnel kunnen makkelijk losgewrikt worden

Tegelijkertijd werd ook een aanmaningsbrief verzonden naar de gewestelijke dienst Mobiliteit en Openbare Werken. Daarin werd gevraagd om binnen de 24 uur na ontvangst de balustrades aan de tunnelzijde te beveiligen, en binnen 30 dagen de nodige werken uit te voeren om de balustrades definitief te bevestigen en te stabiliseren.

Melding brokstuk

Volgens de gemeente is daar nog steeds geen werk van gemaakt en wordt daarom de druk nu opgevoerd. "De burgemeester verzoekt het Gewest om onmiddellijk te starten met de beveiligingswerken van deze zijde van de balustrade en waarschuwt dat, indien deze werkzaamheden niet binnen 48 uur worden uitgevoerd, hij genoodzaakt zal zijn om een politiebesluit te nemen waarbij de Kruidtuintunnel tijdelijk wordt afgesloten", aldus de gemeente.

Maandag belde een voorbijganger de brandweer omdat die aan de kant van de Sterrenkundelaan een stuk beton in de tunnel zag vallen. De brandweer vroeg Brussel Mobiliteit om de tunnel tijdelijk te sluiten voor het verkeer en ging ter plaatse voor een controle, laat woordvoerder Walter Derieuw weten aan BRUZZ. "De brandweerlieden hebben alle stukken die loshingen losgemaakt en op het voetpad gelegd, en vervolgens de gemeente verwittigd om die te komen opruimen."

Het lijkt die melding geweest te zijn die de gemeente nu de zaak in de openbaarheid doet brengen. Brussel Mobiliteit heeft die informatie nooit gekregen van de brandweer, zegt woordvoerster Camille Thiry. "We hebben een onderhoudsploeg die in zulke gevallen altijd nog eens een controle doet voor we de tunnel heropenen, en die heeft ook niets opgemerkt. Ons stabiliteitsbureau is ook ter plaatse gegaan naar aanleiding van de eerdere brief van de gemeente en heeft geen onmiddellijk gevaar vastgesteld. Maar wij gaan door met de inspecties ter plaatse en verwachten deze namiddag een volledig rapport."

Later dinsdag laat Thiry weten dat Brussel Mobiliteit van een geplande sluiting komende nacht gebruik gaat maken om een aantal bevestigingspunten van de balustrade vaster aan te draaien. "Een aantal zuiltjes van de balustrade zitten wat los, maar ze hadden nooit op het wegdek kunnen vallen zonder dat iemand er bewust en met kracht een duw tegen heeft gegeven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Stedenbouw , Mobiliteit , Kruidtuintunnel , Botanique , tunnel , brusselse tunnels , Emir Kir , Brussel Mobiliteit

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni