Smet vindt plan Stad voor Marguerite Durassquare niet ambitieus genoeg

marguerite_duras-plein.png
© Stad Brussel
© Stad Brussel

Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels/Vooruit) vindt het project van de Stad Brussel voor de Marguerite Durassquare niet ambitieus genoeg. Hij vraagt een grotere groenzone dan het project dat Zoubida Jellab (Ecolo) vandaag voorstelt.

Tot 28 oktober loopt een openbaar onderzoek naar de ingediende vergunningsaanvraag voor de herontwikkeling van de Marguerite Durassquare, die ook bekend staat als Pantsertroepensquare. "Deze zeldzame groene ruimte in de vijfhoek wordt veel gebruikt in een algemene vraag naar meer groen in de stadskern," staat te lezen in de vergunningsaanvraag die de dienst Groene Ruimten van de Stad Brussel indiende. Het project moet het plein omtoveren tot een groene publieke ruimte "dat zowel een groene ruimte voor ontspanning als een ruimte voor verblijf en spel biedt."

Staatssecretaris voor Stedenbouw, Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) vindt het project niet ambitieus genoeg, laat hij op twitter weten. Het park moet voor hem breder en langer. Smet wil ook af van de parkeerplaatsen in visgraat langs de zone, die er veel plaats innemen. Op Twitter laat hij weten dat hij met Brussels schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte en partijgenoot Ans Persoons een alternatief zal uitwerken in het kader van de procedure.

"Het ligt vooral aan hoe de perimeter van het project is gepercipieerd," verduidelijkt woordvoerder Damiaan De Jonge. "De groene zone wordt dus niet groter dan ze nu is terwijl die verbreed en verlengd moet worden. Als je het project van huisgevel tot huisgevel zou bekijken, zijn er er al veel meer mogelijkheden. Zo kan je meer ontharden en kan je de gevaarlijke visgraatparking schrappen.”

Brussels schepen van Openbare Netheid Zoubida Jellab (Ecolo) zegt aan La Dernière Heure dat het dossier deel was van een participatief project en nog kan evolueren in het kader van het openbaar onderzoek dat loopt. We konden de schepen zondagnamiddag niet meer bereiken voor een verduidelijking.

Schepen Ans Persoons onthoudt zich van commentaar. "Nu moet vooral de normale procedure gevolgd worden: de reacties in het kader van het openbaar onderzoek analyseren en de overlegcommissie afwachten. De overlegcommissie kan voorwaarden opnemen in het advies."

marguerite_duras-plein_3.png
© Stad Brussel
| Tot 28 oktober loopt een openbaar onderzoek naar de vergunningsaanvraag voor de herontwikkeling van het Marguerite Durasplein.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?