Stad Brussel dwingt eigenaar leegstaand gebouw te verkopen

© Stad Brussel
| Het gaat om een pand dat al meer dan 10 jaar leeg staat, op enkele meters van de voetgangerszone.

De Stad Brussel dwingt een eigenaar van een leegstaand gebouw tot openbare verkoop. Het gaat om een pand in de Bijstandstraat dat al meer dan tien jaar leegstaat. Met deze maatregel wil de Stad de strijd tegen leegstand en verwaarlozing opvoeren.

De gedwongen verkoop komt er na een langer juridische strijd met de eigenaar. Die weigerde de leegstandsboetes te betalen. Daarop besloot de Stad om in 2011 een juridische procedure op te starten waarbij de rechtbank eigenaars verplicht om hun pand terug op de huurmarkt te brengen.

Ondanks een veroordeling met hoog oplopende dwangsommen, bleef het huis onbewoond. Uiteindelijk zette de Stad nu dus de procedure van gedwongen verkoop in gang, die vorige week ondertekend werd.

Het is de eerste keer dat een gemeente in het Gewest erin slaagt op basis van de Brusselse Huisvestingscode een gedwongen verkoop van een leegstand pand op te leggen.

“Met de gedwongen verkoop willen we er voor zorgen dat het pand eindelijk opgeknapt en weer bewoond zal worden. We kunnen het ons niet permitteren om panden in hartje Brussel langdurig leeg te laten staan, terwijl er vele Brusselaars op zoek zijn naar een woning," reageert schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change.Brussels).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?