| De leegstand in Brussel blijft stijgen.

Stad Brussel heeft bijna 700 leegstaande gebouwen

© Belga
14/06/2022

In de stad Brussel waren er in 2021 net geen 700 gebouwen die leegstaand zijn. Dat heeft Brussels schepen van Huisvesting, Openbaar Patrimonium Lydia Mutyebele maandagavond bekend gemaakt op de Brusselse gemeenteraad. De leegstand wordt wel aangepakt, want nog in 2021 werden er 551 zaken van leegstand opgelost.

De diensten van de stad Brussel maken elke twee jaar een register op van de leegstand in de hoofdstad. Tegenover 2019 is het aantal leegstaande gebouwen gestegen van 652 naar 694. Het aantal verlaten terreinen ging licht omhoog van 111 naar 121. Tussen 2019 en 2021 vonden de bevoegde diensten in liefst 551 zaken een oplossing om leegstand tegen te gaan.

"Wij zien een aanzienlijke versnelling in het tegen gaan van leegstaande of verlaten eigendommen in de periode van 2019 tot 2021. Tegelijkertijd zien we een toename van het aantal leegstaande eigendommen tijdens de Covid-19-pandemie", zegt schepen Mutyebele.

PVDA-gemeenteraadslid Bruno Bauwens stelde zich de vraag of de stad wel genoeg gebruik maakt van de dwangmaatregel waarbij een eigenaar onteigend wordt. In 2019 was er maar één geval, in 2021 ging het om drie lopende dossiers. Schepen Mutyebele benadrukt dat het hier om lange en omslachtige procedures gaat waarbij advocaten te pas komen.

De cel Ontwikkelingsstrategieën (COS) van de stad Brussel telt twee voltijdse medewerkers die oplossing vinden voor de leegstand. Dat is te weinig, stelt de bevoegde schepen vast. "We hopen er meer te krijgen. We zijn in onderhandeling met de Brusselse regering om nog twee voltijdse equivalenten bij te krijgen", besluit Mutyebele.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni