Stad Brussel verzegelt gebouw met illegale airbnb’s

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 14 november 2023
Updated: 14-11-2023 - 16:51

De cel Stedenbouwkundige Controle van Stad Brussel heeft maandag een volledig gebouw met illegale toeristische accommodaties verzegeld. Het gaat om een professionele speler die vier appartementen, vlak bij de Grote Markt, verhuurde op Airbnb.

De eigenaar bezit meerdere panden in het historisch centrum van Brussel die hij professioneel aanbiedt op Airbnb. Sinds 2017 al stuurde de Cel Controle verwittigingen. Hij ontving meer dan tien processen-verbaal, maar bleef de illegale verhuur verderzetten.

“Deze praktijken staan mijlenver verwijderd van het oorspronkelijke idee: een extra bed bij een lokale bewoner,” zegt Brussels schepen van Stedenbouw Anaïs Maes (Vooruit.brussels). “Zo worden woonéénheden die normaal gesproken bestemd zijn voor huisvesting onttrokken aan de reguliere huurmarkt, ten koste van de Brusselaars. Dit is onaanvaardbaar.”

Het gebruik van verzegelingen is een radicale methode, maar administratieve boetes kunnen ook behoorlijk hoog oplopen: sommige bedrijven krijgen een boete tussen de 300.000 en 700.000 euro.

Maes: “Met dit krachtige signaal willen we onze vastberadenheid tonen en uitbaters van illegale toeristische logies waarschuwen dat we niet aarzelen om repressieve methoden toe te passen om betaalbare huisvesting in onze stad te garanderen.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?