Stad schrapt ongebruikte buurtwegen in Haren

De Kleemputweg, een van de buurtwegen die wél blijven.

Op de Brusselse gemeenteraad zijn maandag een hele reeks buurtwegen geschrapt in Haren, die er theoretisch nog wel waren maar in de praktijk niet. “De opkuis maakt deel uit van een herwaardering van de buurtwegen die wél gebruikt worden,” zegt schepen Ans Persoons (Change.brussels).

Haren is een deel van Brussel waar nog tal van weggetjes bestaan, meestal onverharde paden die niet allemaal in even goede toestand verkeren. Een deel van de paden bestaat zelfs enkel nog in theorie. Zo liep er tot maandag officieel nog een buurtweg over de nieuwe Navosite, dwars door het gebouw.

Op de gemeenteraad zijn die ongebruikte en onbestaande wegen nu afgeschaft (zie tweede kaart onder de tekst). Bevoegd schepen van Stedenbouw Ans Persoons legt uit dat de schrapping deel uitmaakt van een plan om het bestaande netwerk van buurtwegen net te herwaarderen.

Extra verbindingen

“In samenwerking met de bewoners hebben we gekeken welke wegen het belangrijkst waren zodat we ze kunnen opwaarderen, door er bijvoorbeeld gras te zaaien of er een grindpad van te maken,” aldus Persoons. “Het hoofddoel is om het buurtwegennet juist te verbeteren en zelfs extra verbindingen te creëren waar nodig. Of er ook buurtwegen verdwijnen om bouwprojecten mogelijk te maken? Neen, dat is niet het geval."

In een later stadium volgen nog afspraken met buurtbewoners over het onderhoud van de wegen. Dat zou deels door de Stad en deels door die bewoners kunnen gebeuren.

buurtwegen Haren
Overzichtsplan met in het rood de op te waarderen paden.
buurtwegen Haren
Groen wordt behouden, rood wordt afgeschaft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?