| Het stadsbestuur begraaft definitief het idee van het Eurostadion door Ghelamco.

Stad wil geen 'Eurostadion bis' van Ghelamco

Mathias Declercq
© BRUZZ
26/03/2018

De Stad Brussel begraaft het Eurostadion-project op Parking C definitief. Ook al gaat bouwheer Ghelamco in beroep tegen het weigeren van de vergunning en bereidt het een nieuwe versie van het project voor, de Stad kan en zal geen “Eurostadion bis” overwegen. Het College verwierf ook meteen het mandaat van de gemeenteraad om de erfpachtovereenkomst met Ghelamco op te zeggen.

Bouwheer Ghelamco had de Stad vooraf gewaarschuwd voor de ‘verstrekkende gevolgen’ als de Stad beslist om de erfpachtovereenkomst voor Parking C op te zeggen. De bouwheer geeft het project namelijk nog niet op: Ghelamco gaat in beroep tegen de beslissing van de Vlaamse regering om het project niet te vergunnen, en bereidt ook een nieuwe versie van het stadion voor die volgens het bouwbedrijf wel aan de nodige voorschriften beantwoordt.

Maar die beroepen zal de Stad Brussel niet afwachten. Het presenteerde op de gemeenteraad een juridische nota waarin wordt uitgelegd waarom het Eurostadion-project zich in een “impasse” bevindt. De Stad verbindt er zich nu toe om, als eigenaar van Parking C waarop het stadion moest gebouwd worden, de nodige stappen te nemen om de erfpachtovereenkomst met bouwheer Ghelamco op te zeggen.

Geen EK, geen Anderlecht, te groot stadion

Concreet beroept de Stad zich op het feit dat de essentiële voorwaarden van de erfpachtovereenkomst niet gehaald zijn. De eerste is natuurlijk de deadline voor het EK Voetbal in 2020 die niet gehaald werd.

Maar ook het afhaken van RSC Anderlecht als ploeg die er zijn thuiswedstrijden zou afwerken is een belangrijke factor. “Hoewel er wel degelijk een beginselakkoord is gesloten tussen de private partner (Ghelamco, red.) en RSCA in de maand oktober 2015, is dit nooit uitgemond in een duidelijk, definitief en bindend akkoord. [...] Vandaag wijdt alles erop dat het afsluiten van zulk akkoord (...) twijfelachtig is”, staat te lezen in de juridische nota.

Daarnaast wijst de Stad erop dat in het project van Ghelamco de voorziene oppervlakte voor recreatie “meer dan het dubbele bedraagt van wat de stedenbouwkundige voorschriften toelaten."

“Een licht gewijzigd stadion zal dezelfde struikelblokken tegenkomen. Een kleiner stadion valt dan weer buiten de opdracht."

Nieuwe onderhandelingen met Ghelamco 'onwettig'

De hamvraag was of het stadsbestuur niet verplicht is om Ghelamco een nieuwe versie van het project te laten indienen. Neen, luidt de juridische nota. “Indien een derde vergunningsaanvraag enkel minimale wijzigingen zou bevatten, ziet men niet in hoe deze aanvraag niet dezelfde struikelblokken zou tegenkomen.”

Indien er wél significante wijzigingen zouden voorgesteld worden – lees: een kleiner stadion – dan zou dat nieuw project van Ghelamco niet langer passen binnen de oorspronkelijke openbare aanbesteding die werd uitgeschreven.

De nota sluit af met een niet mis te verstane conclusie: “de voortzetting van het project in het huidige juridische kader [...] is onmogelijk geworden voor Ghelamco. In de veronderstelling dat een “project bis” haalbaar zou zijn, zou het opstarten van onderhandelingen met Ghelamco [...] onwettig zijn in het licht van de regels op overheidscontracten.”

'Hele saga had kunnen vermeden worden'

Op basis van de juridische nota vroeg het College dan ook de Gemeenteraad de toestemming om “elke noodzakelijke maatregel te nemen om het Eurostadionproject op de terreinen van Parking C niet langer voort te zetten.” Dat mandaat kreeg het College ook, ondanks de onthouding van N-VA, Groen-Ecolo, Défi en SP.A. De oppositiepartijen vonden het goed dat de erfpachtovereenkomst wordt opgezegd, maar konden zich niet vinden in “de blanco cheque” voor het stadsbestuur die de volmacht volgens hen betekent.

“Dat we met een wit blad kunnen starten voor Parking C, is een goede zaak, maar deze hele saga had kunnen en moeten vermeden worden als men minder megalomaan zou gedacht hebben en meer transparantie zou geboden hebben”, klonk het bij N-VA-gemeenteraadslid Johan Van den Driessche. Voor Groen-raadslid Bart Dhondt was het project gewoon nooit realiseerbaar. Op de vraag hoeveel het project al aan juridische adviezen heeft gekost en nog zal kosten, kwam geen antwoord van het schepencollege.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw, Eurostadion, Parking C

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni