De Ninoofsesteenweg aan het Weststation met daarachter de sociale woonblokken van Cité Machtens uit 1953

| De Ninoofsesteenweg aan het Weststation.

Tijdelijk park geopend aan metrohalte Weststation

© Belga
10/11/2022

Sinds 28 oktober wordt het Brusselse Westpark voor het publiek opengesteld. Deze nieuwe tijdelijke groene ruimte ligt naast het Weststation, waar in 2026 een nieuw park van drie hectare komt. In afwachting van de start van de werkzaamheden wilde de Brusselse regering de site openstellen voor de wijk zodat de buurtbewoners een plaats hebben om elkaar te ontmoeten, om te wandelen of te sporten.

Citydev, de coördinator van de site van het Weststation, en de NMBS, de eigenaar van de grond, hebben een akkoord bereikt om de betrokken terreinen ter beschikking te stellen van het Gewest via een recht van opstal voor een periode van 30 jaar.

Het andere deel van de terreinen die van Infrabel zijn, wordt op dit moment aangekocht door de Gewestelijke Grondregie. Dankzij die aankoop zal ook een ander project voor de openbare ruimte kunnen worden ontwikkeld op het voorplein van het metrostation Beekkant, gesubsidieerd via het stadsvernieuwingscontract (SVC 3).

Het richtplan van aanleg (RPA) 'Weststation' voorziet een gemengde wijk op de hele site met, naast een nieuw park van drie hectare, woningen, collectieve voorzieningen, economische activiteiten, nieuwe bruggen over de spoorweg en talrijke openbare ruimten.

Tijdelijk opengesteld

Na saneringswerken wordt het braakliggende terrein van het Weststation nu tijdelijk opengesteld voor de Brusselaars. Aanvankelijk zal het terrein een paar uur per week geopend zijn tijdens rondleidingen. Daarna zal het park op vaste momenten toegankelijk zijn, buurtbewoners kunnen er deelnemen aan diverse activiteiten - zoals helpen bij het maken van het meubilair-, sporten en ontspannen.

Het activiteitenprogramma wordt regelmatig uitgebreid naargelang de behoeften en wensen van de buurtbewoners en verenigingen die in de wijk actief zijn en moet een aanvulling vormen op het project MolenWest, dat mede door de gemeente wordt beheerd, en dat reeds een aanzienlijke openbare ruimte aan het Weststation openstelt voor de bewoners uit de wijk.

De inrichting van het toekomstige park op de plaats van het tijdelijke park zal in 2023 ook worden besproken wanneer het studiebureau dat belast zal zijn met het uitdenken van dit project officieel is aangesteld. De procedure van de overheidsopdracht voor de aanstelling ervan gaat binnenkort van start, kondigen minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) donderdag in een mededeling aan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni