Tivoli GreenCity sleept derde vastgoedprijs in de wacht

© Saskia Vanderstichele

De Lakense woonwijk Tivoli GreenCity mocht donderdagavond alweer zijn derde prijs in ontvangst nemen. De vijf witte woonblokken op een boogscheut van het kanaal kregen van Real Estate Society (RES) een award in de categorie 'Publieke Projecten'. Met zijn jaarlijkse gala bekroont RES buitengewone Belgische bouwprojecten.

Tivoli omvat 397 woningen, waarvan 271 geconventioneerde woningen en 126 sociale huurwoningen. Er zijn ook twee crèches met elk 62 plaatsen en 770 vierkante meter voor professionele activiteiten. De infrastructuur bestaat uit ongeveer 10.000 vierkante meter openbare ruimten: drie nieuwe straten, een plein van 2.000 vierkante meter met bomen en een promenade van 1.000 vierkante meter.

Kleine voetafdruk

Alle gebouwen zijn passief en minstens 35 procent van de woningen voldoet aan de nulenergienorm. Warmte-krachtkoppeling, fotovoltaïsche panelen, grijswaterbehandeling en een stadsverwarmingsnet houden de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk.

De nieuwe woonwijk wil dan ook een voorbeeld zijn op het vlak van duurzame ontwikkeling, sociale en functionele gemengdheid en integratie in een dichte, gemengde stadsomgeving. Tivoli GreenCity is zelfs in de running om tot duurzaamste project ter wereld verkozen te worden naar BREEAM-normen (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method).

Incubator voor start-ups

Het economische deel van het project, greenbizz.brussels, opende al in april 2016 de deuren. Daar is een incubator gevestigd voor bedrijven en start-ups met groene, duurzame of milieuprojecten. Onder meer brouwerij En Stoemelings en koffieproducent Namé Noka zijn er gevestigd.

De Real Estate Society (RES) is de alumnivereniging van de Executive Master in Vastgoedmanagement van de Antwerp Management School. Doel van de vereniging is de vastgoedmarkt te professionaliseren. De RES Awards bekronen vastgoedprojecten die uitblinken in architectuur, duurzaamheid en toegevoegde maatschappelijke waarde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?