Twintig procent minder bouwvergunning toegekend in 2018

© Eiffage Development
| In 2018 werden er minder vergunningen voor woningen aangevraagd dan in 2017.

In 2018 werden er 146 bouwvergunningen voor nieuwe woningen toegekend in het Brussels Gewest. Dat is 23 procent minder dan in 2017. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Over het hele land werden er 26.145 bouwvergunningen toegekend. Dat is 25,7 procent meer dan in 2017, maar die stijging is enkel te danken aan Vlaanderen (+40,6 procent). In Walloniƫ (-7,8 procent) en Brussel (-23,2 procent) zijn er minder vergunningen uitgereikt.

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft de daling in Brussel in de eerste plaats te maken met het feit dat er sowieso minder vergunning afgeleverd worden in Brussel. "Omdat de getallen lager liggen, heeft een klein verschil meteen veel impact," aldus directeur-generaal Marc Dillens.

Bovendien worden er in Brussel meer appartementsblokken gezet. "Als we kijken naar het aantal wooneenheden, dan tekenen we een daling van 19 procent op. Dat betekent dat de appartementsblokken die gebouwd worden steeds groter worden."

Dillens laat nog weten dat de cijfers volgens de VCB niet rampzalig zijn. "2018 was geen schitterend jaar voor de sector in Brussel, maar er is nog geen reden tot paniek," concludeert hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?