Vastgoedproject 'The Quay' krijgt vergunning, buurtcollectief nog steeds in verzet

© AnderlechToit
| Het Brusselse gewest gaf groen licht, onder voorwaarden, aan vastgoedproject 'The Quay' in Anderlecht.

De stedenbouwkundige vergunning van vastgoedproject ‘The Quay’ langs het kanaal in Anderlecht werd op 17 november afgeleverd. Buurtcollectief AnderlechToit hoopt dat de gemeente alsnog beroep aantekent.

Het gaat om de site die zich uitstrekt van de Birminghamstraat 222 tot de Fernand Demetskaai 25-28. De bestaande panden worden gesloopt en in de plaats komen zes gebouwen met in totaal 94 wooneenheden en 161 studentenkoten. Verder is er plaats voorzien voor een supermarkt en productieve activiteiten. Promotor is Colruyt/Blaton.

Het burgercollectief AnderlechToit had eerder al petities ingediend omdat het het niet eens is met de plannen. Intussen zijn de plannen “licht” aangepast, maar schort er volgens de buurtbewoners nog steeds van alles. “Het project is uiteindelijk heel weinig veranderd," zegt Yves Dalan van collectief AnderlechToit aan BRUZZ.

Vorig jaar vond het openbaar onderzoek plaats. Tijdens het overlegcommissie had het Brusselse gewest een positief advies gegeven met voorwaarden. De gemeente Anderlecht gaf een negatief advies. “We hebben sindsdien verschillende ontmoetingen gehad met de gemeente en het gewest. Er werd ons beloofd dat er een tweede openbaar onderzoek zou aankomen, wat gebruikelijk is wanneer de plannen wijzigen, maar dat is niet gebeurd. We zijn zeven maanden later en plots is de vergunning afgeleverd.”

Ook staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit-One.Brussels) kondigde in de lente van dit jaar nog aan dat er een nieuw openbaar onderzoek moest komen.

Gesloten

Het collectief hekelt vooral het gesloten karakter van het project, dat een gated community dreigt te worden. “Het is afgesloten met een hek en er loopt geen publieke wandel- en fietsweg doorheen. Het is 100 procent privaat en er wordt geen publieke of groene ruimte gecreëerd," aldus Dalan.

Volgens AnderlechToit is het project bovendien gericht op de gegoede middenklasse. “De appartementen zijn onbetaalbaar voor de mensen die van 1.000 of 1.200 euro moeten leven. Dit terwijl er hier een grote nood is aan sociale woningen.” Er zouden wel geconventioneerde middenklasse woningen voorzien zijn in het complex, van het type Citydev.

Daarnaast vinden ze het niet kunnen dat er geen gemeentelijke infrastructuur is voorzien: “In de buurt is bijvoorbeeld een enorm tekort aan crèches.”

Ook beweren de promotoren dat er geen erfgoed te vinden is op de site, terwijl het modernistisch garagecomplex van Peugeot uit 1961 wel is opgenomen in de Inventaris van het Bouwkundig erfgoed van het Brussels gewest.

Ten slotte zijn er ook vraagtekens bij de impact op het milieu en het recht van doorgang langs tal van handelszaken.

Fernand Demetskaai 26-28 in Anderlecht
© ArcHistory/monument.heritage.brussels
| Voormalige Peugeotgarage van de modernistische architect Ch. J. Duyver aan de Fernand Demetskaai moet plaats maken voor groot vastgoedproject.

Beroep

Het collectief hoopt dat de gemeente Anderlecht alsnog beroep zal aantekenen. “Vorig jaar hebben burgemeester Cumps (PS, red.) en schepen Kestemont (van stedenbouw (Défi), red.) me gezegd dat het project er niet komt als het project niet ‘substantieel verandert’. Het is onze enige hoop dat de gemeente zich juridisch verzet.”

Volgens Dalan staat het project symbool "voor hoe het Brussels gewest werkt". "Veel luxeappartementen en weinig investeringen in sociale woningen. Het moet vooral een rendabel project zijn in plaats van een stedelijk project," aldus nog de buurtbewoner.

Fernand Demetskaai 26-28
© monument.heritage.brussels
| De oude Peugeotgarage op de Fernand Demetskaai 26-28 in 1965

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?