| De Cynthia Bolingo-sporthal, met zicht op de sporen en het Justitiepaleis

Ventilatie in gloednieuwe sporthal Cynthia Bolingo al defect: 'Net een sauna'

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
08/09/2023

De sporthal Cynthia Bolingo in de Marollen is nog maar net in gebruik genomen en sporters hebben al klachten. Vooral de hitte is er onhoudbaar. De sporthal is helemaal opgetrokken in glas en bovendien is het ventilatiesysteem defect. "Je zit er echt tegen je limieten te sporten. Dit is ongezond."

Met veel enthousiasme werd de gloednieuwe sporthal van bijna 16.000 vierkante meter eind mei ingehuldigd. Het nieuwe gebouw – met twee dojo’s (zaal voor Japanse zelfverdedigingskunsten), een polyvalente zaal op het gelijkvloers en een grote sportzaal op de eerste verdieping – werd gebouwd in het kader van het duurzaam wijkcontract Jonction.

In een wijk als de Marollen is nieuwe sportinfrastructuur meer dan welkom, maar nu het sportseizoen helemaal op gang is gekomen, blijkt dat het gebouw allesbehalve perfect is.

"Vorige week vrijdag waren we uitgenodigd voor een zaalvoetbalwedstrijdje. Het gebouw is helemaal opgetrokken in glas en de grote zaal ligt boven. Het was niet bijzonder mooi weer, maar de zon scheen binnen, waardoor het binnen snikheet was", zegt Simon Steverlinck van Bob Merlo, een zaalvoetbalclub die de Bolingo-sporthal vanaf dit seizoen als uitvalsbasis mag gebruiken.

Hittegolf

Intussen heeft het wisselvallige weer van vorige week plaatsgemaakt voor een zomerse hittegolf. Dat maakt de omstandigheden in de sporthal alleen maar moeilijker, kon Steverlinck woensdag vaststellen toen hij er opnieuw ging zaalvoetballen met zijn club.

"Om de zaal te betreden moet je de trappen naar boven nemen, maar in het midden van de trappen kom je de hitte tegemoet. Het is er een sauna. Langs de buitenkant zijn er wel witte schermen om de zon te weren, maar dan nog moet je voetballen in temperaturen van meer dan dertig graden."

0065d4ae-fxeagkwxwba4o7x.jpg

| De Cynthia Bolingo-sporthal op de dag van de inhuldiging

"Ik had toen een hartslag van 196, terwijl ik in rust een hartslag van 42 slagen per minuut heb. Het is niet op het randje, maar het is gewoon ongezond. Je zit er echt tegen je limiet te sporten", gaat Simon verder. "Als je na de match een douche hebt genomen, moet je eigenlijk in je onderbroek naar buiten gaan om je daar om te kleden, anders ben je helemaal bezweet voor je weer buiten staat."

"Vroeger speelden we in Het Rad, een verouderde zaal die twee straten verder ligt. Het was daar al zo warm, dat we het de hel van Het Rad noemden," zegt de 40-jarige voetballer nog. "Als Het Rad de hel was, blijkt achteraf gezien dat het toch maar de eerste cirkel geweest moet zijn. De Bolingo-sporthal is de negende cirkel, waar je kunt dans of voetballen met de duivel zelf.”

'Niet de beste materiaalkeuze'

Simon is lang niet de enige sporter met klachten over de hete omstandigheden in de nieuwe sporthal. De Stad Brussel is op de hoogte van het probleem. "De gebruikers van de zaal hebben helemaal gelijk. Het is normaal dat ze klagen", zegt Pierre Clam, hoofd van de sportdienst van de Stad Brussel. "Het gebouw was net voor de vakantie afgewerkt. Er was toen een voorlopige oplevering van de werf, maar eventuele gebreken stellen we pas later vast, wanneer het gebouw gebruikt wordt. Voor de meeste clubs is het seizoen pas sinds vorige week begonnen."

Toen werd vastgesteld dat het ventilatiesysteem, dat wel degelijk aanwezig is in het gebouw, defect is. "We hebben de aannemer gecontacteerd en die gaat de defecte stukken herstellen. We verwachten dat die volgende week het nodige doet," aldus Clam, die benadrukt dat het deze week uitzonderlijke omstandigheden zijn door de hittegolf. "Wanneer de temperaturen volgende week zullen zakken en het ventilatiesysteem hersteld is, zal het heus wel beter worden."

Er is in ieder geval geen airco in het gebouw. "Dat was onze keuze, omdat de meeste clubs geen activiteiten hebben in de zomer," zegt de directeur van de sportdienst daar op. "Dankzij de glasstructuur is het wel een mooi geslaagd architecturaal project. Er is ook een systeem met rolluiken, maar misschien was de materiaalkeuze inderdaad niet de beste."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni