Een foto van het Justitiepaleis, met op de achtergrond een zicht op de stad
© Kabinet Pascal Smet | Het Justitiepaleis

Vergunning afgeleverd voor eerste fase restauratie Justitiepaleis

SD
© BRUZZ
28/04/2023

Urban.brussels heeft de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor de eerste fase van een volledige restauratie van de gevels van het Justitiepaleis. Het gaat om de restauratie van de voorkant van het gebouw, de verlichting van de gevels, aanpassingen aan het ereplein en de plaatsing van een sieromheining om de toegang tot het gebouw te beveiligen.

Dat melden Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet en federaal staatssecretaris bevoegd voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel.

Voor de voorgevel is het de bedoeling om een erfgoedrestauratie uit te voeren waarbij de bestaande stenen zo veel mogelijk bewaard of gerestaureerd worden, klinkt het.

Daarnaast voorziet de afgeleverde vergunning ook in de restauratie en het herschilderen van allerhande schrijnwerk.

Op één uitzondering na zijn de deuren en ramen in goede staat en zullen ze dus behouden en gerestaureerd worden. Wat de ruiten betreft, zal voor verschillende nieuwe soorten beglazing worden gekozen.

Lichtplan

Om het Justitiepaleis bovendien beter te beveiligen en het aantal toegangen te beperken, zal een nieuwe omheining worden geplaatst, die werd geïnspireerd op de verdwenen historische omheining.

Ook houden de werken een herinrichting in van het ereplein. Die werken moeten in de eerste plaats de waterdichtheidsproblemen verhelpen, de omgeving van het Justitiepaleis beveiligen en leuningen op de trappen aanbrengen.

Tot slot wordt het Justitiepaleis ook langs de buitenkant scenografisch verlicht, zoals gekaderd in het Lichtplan dat in 2017 werd goedgekeurd door de Brusselse regering.

De restauratiewerken aan de voorgevel van het Justitiepaleis zullen als alles volgens plan verloopt in september beginnen, zegt een woordvoerder van de Regie Der Gebouwen.

"We zetten opnieuw een belangrijke stap naar een Justitiepaleis zonder steigers, en dit binnen de voorziene termijn," aldus staatssecretaris Michel, die ook nog een belofte in petto heeft. "Het is de bedoeling dat het Justitiepaleis tegen 2030, het jaar waarin België zijn 200ste verjaardag viert, volledig vrij van steigers zal zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, Justitiepaleis, renovatie Justitiepaleis, Pascal Smet, Mathieu Michel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie