Verrassende architectuur: loft boven hangende tuin boven herenhuis

© Thomas de Wouters d'Oplinter
| Tekening van het ontwerp (illustratie).

Een herenhuis op de Generaal Jacqueslaan in Elsene krijgt een verrassende facelift. De statige woning wordt met respect voor de erfgoedwaarde en de ecologische standaarden van vandaag gerenoveerd. Bovenop het dak komt een hangende tuin en daarbovenop nog eens een loft. Er zal plaats zijn voor kunstenaarswoningen, een artistieke vereniging en een gezin.

Het herenhuis op de Generaal Jacqueslaan 26 in Elsene raakte na jarenlange leegstand in verval. De historische tweegevelwoning wordt langs weerszijden geflankeerd door veel hogere, modernistische gebouwen. Vastgoedontwikkelaars dienden meermaals een aanvraag in om bovenop het pand tot wel vier verdiepingen bij te bouwen. Het laatste ingediende project voorzag in studentenkoten, maar de gemeente Elsene weigerde een vergunning af te leveren.

Hangende tuin

Uiteindelijk kwam een Brussels team rond ontwerper Thomas de Wouters d'Oplinter en architecten Luc Schuiten en Jacques Ceyssens met een gewaagd project op de proppen dat de gemeente wel kan bekoren. “Waar het aanvankelijk de bedoeling was om zoveel mogelijk winst te maken door de verdichting tot in het extreme te drijven, doen wij exact het omgekeerde. We luisteren naar de natuur en creëren ruimte”, legt bezieler en promotor Thomas de Wouters d'Oplinter uit.

Het herenhuis, met enkele prachtige salons, zal met respect voor het erfgoed in ere hersteld worden. Tien meter boven het pand willen de ontwikkelaars een hangend eengezinsappartement bouwen, waardoor er tussen de twee gebouwen een gapende leegte ontstaat op het dak van het herenhuis. Dat vacuüm zal opgevuld worden met een hangende tuin, die wordt gevoed met het regenwater dat wordt opgevangen.

20201008_GENERAAL_JACQUESLAAN_26_ELSENE
© Google Streetview
| Het pand op de Generaal Jacqueslaan 26 was na jaren leegstand in verval geraakt.

Schuiten kan er zijn utopische visie op de groene stad in kwijt, terwijl Ceyssens de uitdaging aangaat om een technisch hoogstandje te realiseren. Een deel van het driedelige project zal namelijk ook waterdoorlatend zijn. Om het ecologische ontwerp helemaal af te maken, komen er ook zonnepanelen. Het ontwerpteam belooft de hoogste normen met betrekking tot energiezuinigheid.

Jazzconcerten en exporuimte

In het gerenoveerde herenhuis op een boogschuit van de campussen van de VUB en ULB zal een culturele instelling zijn intrek nemen. De universiteitswijk is paradoxaal genoeg nogal verstoken van artistieke plekken. Er zullen voornamelijk jazzconcerten georganiseerd worden en fotografen zullen er hun werk kunnen tentoonstellen. Daarnaast zullen artiesten er ‘in resident’ kunnen verblijven in twee woningen.

Het revolutionaire ontwerp kreeg een gunstig advies van de Overlegcommissie van de gemeente Elsene en de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Ook de buurtbewoners hadden amper bezwaren tegen de renovatieplannen, meldt schepen van Stedenbouw Yves Rouyet (Ecolo). Het is nu aan het Gewest om een bouwvergunning af te leveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?