Molenbeek belooft groene mini-ruimte na afgeblazen Housing First-project

© Jef Van Damme
| Het braakliggend terrein is eigendom van de gemeente Molenbeek en zal een nieuw stukje groene ruimte worden.

De gemeente Molenbeek wil nog voor het einde van het jaar een tijdelijke, groene invulling geven aan een braakliggend terreintje langs de Koolmijnenkaai. Dat terrein staat al sinds 2013 leeg. Eigenlijk gingen er woningen voor daklozen komen, maar dat project gaat niet meer door.

De hoek van de Koolmijnenkaai en de Vandermaelenstraat ligt een braakliggend stukje grond van 32 vierkante meter. Het terrein staat leeg sinds 2013, toen de voormalige woning van seriemoordenaar Andras Pandy er werd gesloopt. De grond bleef bezit van de gemeente Molenbeek en die wilde er een sociaal woonproject inrichten.

"De vorige meerderheid had beslist om in zee te gaan met de vzw Archi Human van architect Luc Schuiten. Er was een erfpachtovereenkomst voor 27 jaar afgesloten", vertelt huidig schepen van gemeentelijke eigendommen Jef Van Damme (SP.A). Die overeenkomst kwam er al in 2016. De gemeente stelde het terrein ter beschikking voor een symbolische euro per jaar. Archi Human zou dan wel zelf de bouwkosten dragen van de vier beloofde Housing First woningen, maar ook zelf de huuropbrengsten mogen innen. Het hele project moest eigenlijk in 2018 klaar zijn, zodat de daklozen er vanaf 2019 zouden kunnen intrekken. "Toen ik schepen werd in 2018 was er nog niets gebeurd, dus hebben we opnieuw overlegd met Archi Human", vertelt Van Damme. "Plots wilden ze een erfpachtovereenkomst voor een termijn van 99 jaar. Dat was voor ons niet mogelijk, waardoor is de samenwerking gestopt."

Stort

En dus waren de plannen sinds kort weer bij af. Intussen staat het terrein al zeven jaar leeg en klagen de buurtbewoners dat het een stortplaats is geworden. Van Damme erkent het probleem. "Door het feit dat Archi Human erfpachthouder was, waren zij de facto ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het terrein", zegt Van Damme. "Wij konden als gemeente niet tussenkomen, maar vorige maand hebben we toch initiatief genomen om het zelf op te ruimen."

Nu de erfpachtovereenkomst is afgerond, wil de gemeente samen met de buurtbewoners zoeken naar een nieuwe, tijdelijke invulling voor de grond. "We moeten ervoor zorgen dat het niet nog eens vijf of tien jaar leeg staat zodat het geen stortplaats blijft", zegt Van Damme. Die tijdelijke invulling komt er nog voor het eind van het jaar, zo belooft de Molenbeekse schepen. "We zijn al in overleg met de buurtbewoners om iets te realiseren. Ik wil zeker en vast dat het terrein toegankelijk is voor iedereen en dat het een groene functie krijgt, met bomen of struiken. We gaan niet betonneren."

Andras Pandy_stort
© Google Maps
| De voorbije jaren was de lap grond aan de Koolmijnenkaai een stortplaats geworden. Dit is een momentopname van maart 2019.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?