© Alain Wibert | Het justitiepaleis torent hoog boven de Marollen uit.

Vijf straten in de Marollen moeten groener en veiliger worden

SD
© BRUZZ
20/02/2023

Het openbaar onderzoek voor de heraanleg van vijf straten in de Marollen is geopend. De plannen komen er na overleg met de buurtbewoners. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 16 maart.

Het gaat om de Spiegelstraat, de Sint-Gisleinsstraat, de Kapucijnenstraat, de Valkstraat en de Abrikozenboomstraat. Die zullen volgens Stad Brussel groener en veiliger worden.

De herinrichting omvat 26 nieuwe bomen, en de aanleg van speelpleinen. De Stad Brussel heeft ook gewerkt aan inclusieve, rustige en gastvrije openbare ruimtes. Bovendien worden verschillende groene ruimtes ontwikkeld met beplanting en lage struiken. Verder worden de Spiegelstraat en de Valkstraat autovrij gemaakt. In de Kapucijnenstraat wordt het verkeer beperkt. De straten worden ook genivelleerd.

'Groener en veiliger'

"We hebben gewerkt aan een herinrichting die de wijk groener, veiliger en leefbaarder maakt. Dat staat niet alleen zo in het Duurzaam Wijkcontract De Marollen maar was ook een expliciete vraag van de buurtbewoners", zegt Arnaud Pinxteren, schepen van Burgerparticipatie en Stadsvernieuwing van de Stad Brussel. "In een wijk met een grote demografische diversiteit zal dit project nog meer banden creëren tussen degenen die in Marollen wonen en degenen die het hart van de stad komen bezoeken.”

5843a0e9-perimeter.jpg
© Stad Brussel | De betrokken straten.

Maar de wijk heeft ook een grote erfgoedwaarde. Zo zullen bijvoorbeeld de huidige kasseien worden gerecupereerd. "De Marollenwijk is een belangrijke schakel in de verbinding tussen de boven- en de benedenstad. Het is een levendige en historische wijk - het volkshart van Brussel - met veel smalle straatjes, kasseien en weinig groen. Dit historisch erfgoed en het gebrek aan ruimte verzoenen met meer natuur en een betere toegankelijkheid is een echte uitdaging," zegt Ans Persoons, (One.Brussels-Vooruit) Schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte van de Stad Brussel.

Verder zal door middel van regenwaterbeheer water dat langs deze straten naar beneden stroomt gerecupereerd worden om de groene ruimtes te irrigeren. "Door meer natuur in de stad te brengen, kunnen we het hitte-eilandeffect in deze dichtbevolkte wijk tegengaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, de Marollen, Ans Persoons, openbaar onderzoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie