Villa Lorraine annexeert stuk Ter Kamerenbos

© Google
| La Villa Lorraine plaatst al langer regelmatig verkeerskegeltjes op het zandpad langs de Diesdellelaan, zoals te zien op deze oudere foto.

Het bekende chique restaurant La Villa Lorraine heeft een stukje van het aangrenzende Ter Kamerenbos geannexeerd. Het etablissement legde een parkeerterrein van 350 vierkante meter aan, op eigen houtje en zonder bouwvergunning. Het Gewest reageert verbaasd. “We gaan kijken of er een proces-verbaal moet worden opgesteld.”

Villa Lorraine plaatst al langer geregeld verkeerskegeltjes op het zandpad langs de Diesdellelaan, tegenover de achteringang van het restaurant. Maar toen buurtbewoner Eric begin deze week privé-arbeiders het kaveltje zag gelijktrekken en omranden, was dat voor hem de druppel die de emmer deed overlopen. 

“Ze hadden geen logo van de Stad op hun T-shirt en toen ik de Stad contacteerde bleek dat er niets was besproken met de schepen van stedenbouw (Geoffroy Coomans de Brachène van MR, red.),” vertelt Eric aan La Capitale. Hij wijst erop dat het om een stukje Ter Kamerenbos gaat, allesbehalve privéterrein.

‘Réservé Villa Lorraine’

Vooral het officiële verkeersbord met ‘Réservé Villa Lorraine’ erop dat de villa bemachtigde, verbaast ook het kabinet-Coomans. “We hebben hun een bouwvergunning gegeven om de nodige werken uit te voeren aan het stuk stoep vlak naast hun perceel,” laat het kabinet bij La Capitale optekenen. “Daar was geen bouwvergunning voor nodig. Maar nu zijn ze de straat overgestoken en dan wordt het natuurlijk illegaal. We hebben dan ook bevolen om dat bord weg te halen.”

Dat is ondertussen ook gebeurd. Volgens de woordvoerder van Villa Lorraine kreeg de chef het bord vanwege speciale omstandigheden, terwijl hij in het ziekenhuis lag. Werknemers plaatsten het tijdens zijn afwezigheid op het zandpad, zonder te weten dat dat niet mocht. De zaakvoerder heeft het dan zo snel mogelijk weer laten weghalen.

PV?

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de kleine renovatie op eigen initiatief mogelijk een stedenbouwkundige inbreuk is. Ook de kegeltjes mogen niet zomaar op openbaar terrein worden gezet, net als het bord. Dat maakt van de zaak een bevoegdheid van minister-president Vervoort (PS), die belast is met Territoriale Ontwikkeling en Landschappen.

“We sturen mensen uit om vast te stellen of La Villa Lorraine inderdaad gebruik maakt van het geklasseerde terrein van het Ter Kamerenbos,” zegt Vervoorts woordvoerder bij BRUZZ. “En we vergaderen dan later deze week om te zien of er een proces-verbaal moet worden opgesteld en verdere acties moeten worden ondernomen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?