| Het Flagey- en Heilig-Kruisplein worden groener.

Voorontwerp voor groener Flageyplein goedgekeurd: 'hitte-eilandeffect tegengaan'

Nena Langloh
© BRUZZ
23/12/2022

Meer groen en meer schaduw: donderdag heeft de Elsense gemeenteraad het voorontwerp van het Flagey- en Heilig-Kruisplein goedgekeurd. De werkzaamheden zullen tussen 2023 en 2024 van start gaan.

Begin dit jaar kondigden de gemeente en het Gewest de plannen voor een groener Flagey- en Heilig-Kruisplein al aan. Het voorontwerp, dat de aangestelde studiebureaus Kollektif landscape en Fallow indienden, werd donderdagavond op de Elsense gemeenteraad goedgekeurd.

Het plan voorziet meer bomen op de pleinen, die enerzijds voor meer biodiversiteit en vergroening zullen zorgen en anderzijds meer schaduw bieden in de zomermaanden. “Op die manier wordt het hitte-eilandeffect tegengegaan,” zegt Elsens schepen voor Groene Ruimten en Beplantingen Audrey Lhoest (Ecolo). Ook komt er meer doorlaatbare grond die het regenwater natuurlijk en eenvoudig kan laten afvloeien.

“Het is een mooi project dat de gemeente aangenamer zal maken, de warmte zal weghalen en die de levenskwaliteit van de duizenden bezoekers zal verbeteren,” reageert de woordvoerder van bevoegd minister voor Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

‘Zo weinig mogelijk hinder’

Volgens de schepen zal de bouwvergunning begin 2023 worden ingediend. De eigenlijke werkzaamheden zijn voorzien tussen 2023 en 2024. “Het is de bedoeling dat die zo snel mogelijk verlopen en geen hinder veroorzaken,” zegt Lhoest. Van omleidingen voor het tram- en busverkeer is voorlopig geen sprake. Regelmatige activiteiten op het plein, zoals de wekelijkse markt of de lentekermis, zullen gewoon kunnen doorgaan.

De werkzaamheden zijn dan ook niet enorm ingrijpend. “Het is niet de bedoeling om het plein compleet te vernieuwen en de commerciële activiteiten te hinderen,” zegt schepen voor Stedenbouw Yves Rouyet (Ecolo) in een reactie. In 2007 werd het plein nog maar pas vernieuwd. “We hebben daarom ook de voorkeur gegeven aan een plan dat snel kan worden uitgevoerd.”

Lhoest schat dat de werkzaamheden in totaal 1 miljoen euro zullen kosten, waarvan zo’n 200.000 euro voor de rekening van de gemeente is. Het Gewest, verantwoordelijk voor het Flageyplein, zal de overige kosten op zich nemen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni