| De gevangenis van Vorst.

Vorst wil duidelijkheid over toekomst gevangenissite

SD
04/02/2022
Updated: 04/02/2022 16.06u

Het schepencollege van Vorst vraagt aan Mathieu Michel, federaal staatssecretaris belast met de Regie der Gebouwen, dringend om opheldering over de toekomst van de Brusselse gevangenissite. In het najaar zou de verhuis naar de nieuwbouw in Haren moeten plaatsvinden en dan komen de gebouwen van de huidige site leeg te staan. Ook na de herfst zal de site van de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael gebruikt worden, stelt Michel.

Terwijl de nieuwbouw in Haren bijna af is en de verhuizing van de gevangenis van Vorst gepland is voor het najaar 2022, blijft de toekomst van de Brusselse gevangenissites onbeslist.

De vrouwengevangenis van Berkendael, de gevangenis van Vorst en bijna 40 procent van de site van de gevangenis van Sint-Gillis bevinden zich op het grondgebied van Vorst. “Dat is bijna 10 hectare die een nieuwe bestemming moeten krijgen in een dichtbevolkte wijk, met verschillende noden,” klinkt het in een persbericht.

“Ondanks de verzoeken aan de federale Regie, die nog steeds eigenaar is van de site, hebben het gewest en de gemeenten Sint-Gillis en Vorst nog steeds geen duidelijkheid over de intenties en de planning voor de overdacht van de site en de gebouwen.” De gemeente vreest voor verwaarlozing van de gebouwen indien ze te lang zouden leegstaan.

Vooruitgang

Reeds in 2014 had het Brussels Gewest een studie besteld waarin werd voorzien in de bouw van een complex met woningen en openbare diensten. Maar het plan moet volgens de gemeente Vorst nog worden bijgewerkt van zodra de federale Regie der Gebouwen haar plannen verduidelijkt. Het gaat om een aanpassing om verschillende architecturale elementen te beschermen.

“Samen met de buurtbewoners, die hier al lang over nadenken, willen we snel vooruitgang boeken en actief meewerken aan het bepalen van de prioritaire uitdagingen op korte en op lange termijn voor deze gegeerde site, waar ook projecten zouden kunnen vorm krijgen waar de Vorstenaren nood aan hebben. Het is de hoogste tijd dat de federale overheid haar intenties verduidelijkt,” stelt Burgemeester Mariam El Hamidine.

“We wachten al jaren op de verduidelijking van het standpunt van de federale regering om de toekomst van de site te kunnen bepalen," zegt ook Charles Spapens, eerste schepen bevoegd voor Stadsheropleving.

"In volle huisvestingscrisis kunnen we het niet maken een dergelijke zone te verwaarlozen. Het is immers uiterst zeldzaam dat men in een stad over zulke terreinen kan beschikken om een model-ecowijk op te trekken met een combinatie van sociale woningen, woningen voor middeninkomens en andere functies," aldus Spapens.

Voorlopig nog geen verandering

Ook na de herfst zal de site van de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael gebruikt worden. stelt staatssecretaris Mathieu Michel, bevoegd voor de Regie der Gebouwen in een reactie. Hij benadrukt dat er wel degelijk contacten zijn met het Brussels Gewest en de betrokken gemeenten, nadat deze hun ongenoegen hadden geuit over het uitblijven van een antwoord uit federale hoek over de toekomst van de site.

Beide gemeenten en minister-president Rudi Vervoort hadden betreurd dat ze geen zicht hadden op de intenties van het federale over de toekomst van de site, terwijl de verhuis van de gevangenen voor de herfst was aangekondigd. Het Gewest had eerder aangegeven kandidaat te zijn om de site te verwerven.

In een reactie aan Belga bevestigt Mathieu Michel dat de nieuwe gevangenis van Haren, met een capaciteit van 1.200 gedetineerden, vanaf september of oktober gevangenen zal opnemen. De gevangenis van Vorst zal dus vanaf 2023 geen gevangenen meer tellen.

Maar volgens staatssecretaris Michel zal de gevangenis van Sint-Gillis nog wel gedeeltelijk bezet blijven tot eind 2024. Er wordt ook nagedacht over een omvorming van de vrouwengevangenis van Berkendael tot een detentiehuis.

Over de lange termijn zijn er contacten met perspective.brussels "maar onze taak als Regie der Gebouwen is instrumenten aan te reiken ten dienste van de staat en niet om zelf de bestemmingsplannen aan te passen", aldus de staatssecretaris die benadrukte dat er wel degelijk contacten zijn met de betrokken gemeenten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni