VRT gooit ontwerp voor nieuwe site in prullenmand

© G2 Architectural Graphics for TBM Robbrecht en Daem Dierendonckblancke VK Arup
| Een ontwerp van het VRT-gebouw.

De VRT zet met onmiddellijke ingang de samenwerking stop met de tijdelijke vereniging van architecten en ingenieurs voor haar nieuwe gebouw. Er zal worden gekozen voor een nieuw ontwerp, maar over de timing kan de openbare omroep geen duidelijkheid brengen.

Het huidige ontwerp is van het consortium Robbrecht & Daem + Dierendonckblancke architects + Arup UK + VK group. Maar de VRT twijfelt eraan dat het bouwproject, met alle afgesproken functionaliteiten, binnen het afgesproken budget kan worden gebouwd.

Ruzie over oplopende kosten

"Dat is onaanvaardbaar", aldus de VRT-directie. "Dit budget steunt op zelffinanciering via de verkoop van de gronden en de efficiëntiewinst door een kleiner en zuiniger gebouw neer te zetten. De VRT houdt zich daarbij aan de afspraken die met de Vlaamse regering zijn gemaakt."

De VRT hakte in 2012 de knoop door om een nieuwbouw te zetten op de huidige site aan de Reyerslaan in Schaarbeek. In 2015 werd gekozen voor het huidige team architecten, die het definitieve ontwerp vorig jaar bekendmaakten. Maar twee weken geleden lekte uit dat deze zomer ruzie was ontstaan tussen de VRT-top en het architectenteam over de oplopende kosten.

Nieuw ontwerp

De offertes van aannemers zouden allemaal minstens 186 miljoen euro hebben bedragen, wat fors meer is dan de beoogde 150 miljoen euro. De VRT wilde dat het project zou worden aangepast, wat dan weer tot onenigheid leidde met de architecten. De heisa veroorzaakte ook vertraging: een verhuis zou pas voor 2024 zijn, gaf de VRT zelf mee in juni.

Nu is beslist om de samenwerking stop te zetten en te kiezen voor een nieuw ontwerp. De VRT zal daarvoor een nieuwe procedure opstarten. Welke gevolgen dit heeft voor de timing, is niet duidelijk. "In het huidige traject zijn kennis en inzichten opgebouwd rond hoe de VRT media zal maken in de toekomst. Die vormen een sterke basis voor een nieuw ontwerp, binnen de budgettaire contouren", luidt het.

Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister voor Brussel

"Er is de afgelopen jaren heel wat werk verricht om het nieuwe VRT-gebouw te realiseren, het is jammer dat een deel van het werk verloren gaat", reageert Vlaams minister van Media en Brussel, Benjamin Dalle (CD&V) teleurgesteld.

Maar hij toont ook begrip. "Het nieuwe gebouw moet gerealiseerd worden binnen een duidelijk budgettair kader. De VRT geeft aan dat dit met het huidige architectenbureau onmogelijk is geworden", aldus Dalle.

"De VRT zal de nodige stappen zetten om zo snel mogelijk een oplossing te vinden en een nieuw mediagebouw te realiseren dat klaar is voor de toekomst aan de Reyerslaan. En dit keer binnen budget."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?