Werken aan nieuw VRT-gebouw kunnen in november van start gaan

Het nieuwe VRT-gebouw
© VRT
| Het nieuwe VRT-gebouw
© VRT
| Het nieuwe VRT-gebouw

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT starten in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe gebouw had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning.

Op donderdag 15 september werd ook die laatste toegewezen voor de bouw van het toekomstige mediahuis. Het project maakt deel uit van het nieuwe Mediapark op de site aan de Reyerslaan. In het totaal zullen de werken vier jaar in beslag nemen.

"Het Mediapark wordt dé media- en creatieve hub van België", zegt Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor Stedenbouw en erfgoed in een persbericht.

"Het open ontwerp van het nieuwe VRT gebouw symboliseert deze open en toekomstgerichte visie naar de wijk en naar de stad toe", aldus de staatssecretaris.

Werken starten in november

De bouw van de 65.000 vierkante meter van het nieuwe VRT-gebouw start in november. Het gebouw komt op de site achter het huidige VRT-gebouw, dat zal worden afgebroken.

In het horizontaal gebouw, met een gelijkvloers met mezzanine en drie bovenliggende verdiepingen, staat samenwerking centraal. Op de ruime werkvloeren is er plaats voor ontmoetingsplekken tussen de VRT-medewerkers van de verschillende afdelingen.

render3.jpg
© VRT
| Het nieuwe VRT-gebouw

Zowel in als rond het nieuwe VRT-huis is er aandacht voor groen, met 5 binnentuinen en 5.000 vierkante meter groene ruimte.

Vrij van fossiele brandstoffen

Het nieuwe gebouw is ook volledig vrij van fossiele brandstoffen. Er wordt gebruik gemaakt van een goed isolerende gebouwenschil, waardoor de nood aan verwarming geminimaliseerd wordt. Aardgas of stookolie worden niet meer gebruikt en het gebouw wordt volledig verwarmd met behulp van geothermie en zonnepanelen.

"Het nieuwe VRT-huis wordt het sluitstuk van het innovatietraject dat we met de Vlaamse publieke omroep aan het lopen zijn", zegt Frederik Delaplace, CEO bij VRT. "Over enkele jaren staat er op die manier een heel nieuwe VRT: een moderne publieke omroep in een fris en open gebouw dat samenwerken, innoveren en verbinden stimuleert."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?