| Simulatiebeeld van het nieuwe VRT-gebouw

Vanuit dit gebouw zendt de VRT in 2026 uit

TDN
© BRUZZ
21/06/2021

Er is een nieuw architectenteam aangesteld om het gloednieuwe VRT-gebouw in de Reyerslaan te bouwen. De Nederlandstalige openbare omroep koos voor een compact en groen mediahuis, waar de VRT-medewerkers vanaf de zomer van 2026 hun intrek in kunnen nemen.

Een eerder ontwerp werd anderhalf geleden in de prullenmand gegooid na onenigheid over de oplopende kosten. De VRT trok de toewijzing aan een bouwconsortium eenzijdig in, en startte een nieuwe kandidaatstelling op. Uit zeven teams werd gekozen voor het samenwerkingsverband VRT Morgen tussen Office Kersten Geers/David Van Severen en Jaspers-Eyers Architects.

Beide architecten gaven het Brusselse landschap mee vorm. Zo werd de bouw van de brouwerij van Brussels Beer Project aan Geers/Van Severen toevertrouwd, alsook de reconversie van de KBC-torens aan de Havenlaan. Jaspers-Eyers hoeft eigenlijk geen introductie meer. Het in Brussel gerenommeerde architectenbureau is betrokken in heel wat grote bouwprojecten.

Straks stampen beide teams ook het nieuwe VRT-gebouw van 65.000 vierkante uit de grond. Ook landschapsarchitect Bas Smets, Tractebel, CES, Ideal Acoustics, Willemen Construct, Jan De Nul Group en EEG zijn betrokken. De totale opdracht mag niet meer kosten dan 133,5 miljoen euro, maar volgens de openbare omroep werkt VRT Morgen ruim binnen dat budget.

(lees verder onder de afbeelding)

20210621_VRT_GEBOUW

Twee volumes worden op elkaar geplaatst voor een bovengrondse oppervlakte van 40.000 vierkante meter.

VRT-medewerkers blijven werkzaam op de Reyerslaan. Daar komt een complex bestaande uit twee gestapelde volumes, goed voor een bovengrondse ruimte van 40.000 vierkante meter. Op het gelijkvloers komen in een achthoekige basis een ruime lobby, ontmoetings- en vergaderruimtes en drie grote tv-studio's. Daarboven worden drie verdiepingen gebouwd met bureau's, redacties, radiostudio's, enzovoort.

Niet alleen worden zo weinig mogelijk bomen gekapt om het te bouwen, maar ook zal het VRT-gebouw vrij zijn van fossiele brandstoffen. Een perfecte isolatie, 2.300 vierkante meter zonnepanelen en verwarming met behulp van gerecupereerde warmte en warmtepompen maken het een duurzaam mediahuis. De vijf binnentuinen met aanpalende terrassen doen het gebouw opgaan in de groene omgeving van het toekomstige Mediapark.

De VRT bereidt zich voor om de stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Wanneer deze afgeleverd is, wordt de exacte startdatum van de werken bepaald. Het doel is om te verhuizen vanaf de zomer van 2026.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni