Growfunding kookmet BRUZZ ACTUA 1599

| Projecten als Kookmet maken een ontmoetingsruimte van de markthal van Abattoir.

Wat is de beste nieuwe publieke ruimte in Brussel?

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
12/09/2018

Het Park L28 aan Thurn & Taxis, het Rogierplein, de activering van de markthal van Abattoir en het Dumonplein: allen komen ze in aanmerking voor de Pyblik Prijs 2018. Het grote publiek kan nu bepalen welke van de vier de prijs voor de beste publieke ruimte in de wacht sleept.

Het thema van de Pyblik Prijs is dit jaar de toe-eigening van de beleving van de publieke ruimte. Dat wil zeggen dat naast het ontwerp vooral ook het gebruik en de gebruiker centraal staat in het bepalen of een nieuwe plek al dan niet geslaagd of succesvol is.

Opvallend is dat de vier recent aangelegde of vernieuwde plekken een breed spectrum bekleden van openbare plekken in de stad. Het Park van Lijn 28 is een onderdeel van het parkensysteem rond de site van Thurn & Taxis. Het bestaat uit een promenade langs spoorlijn (in de buurt van metrostation Belgica), en een reeks speel- en sportpleinen.

De expertenjury selecteerde ook het Rogierplein. Daar wordt momenteel nog de enorme luifel afgewerkt, maar het plein zelf is na een lange werf grotendeels af sinds vorig jaar. De vernieuwing zit voor een deel ook ondergronds. Zo brengt een enorme patio daglicht in het onderliggende metrostation.

Grote gastentafel in Abattoir

Het minst voor de hand liggende project in de shortlist is misschien wel de activering van de markthal van Abattoir, de slachthuissite in Anderlecht. Initiatieven zoals Kookmet, een grote gastentafel te midden van de markt en Ketmet Musique maken van deze bijzondere plek langzaam maar zeker een publieke ruimte waar mensen elkaar ontmoeten.

Tot slot werd ook het Dumonplein in Sint-Pieters-Woluwe geselecteerd. De parkeerfunctie op dit ovalen plein werd teruggedrongen om plaats te maken voor een verblijfsruimte met banken, bomen en een fontein, en een consumptiehoek met frietkot, ijssalon en café.

Meer info over de projecten is te vinden op de website van Pyblik. Nog tot vrijdag kan u ook stemmen voor uw favoriete project. De prijsuitreiking is gepland op dinsdag 25 september.

Deze woensdagmiddag zit professor Eric Corijn (VUB) ook in het radioprogramma Shout Out om te praten over de uitdagingen van de publieke ruimte.

Dumonplein

| Het vernieuwde Dumonplein in de Stokkelwijk te Sint-Pieters-Woluwe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, Samenleving, Publieke ruimte, Pyblik, Abattoir, rogierplein, Dumonplein, Thurn & Taxis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni