| Schepen van Openbare Ruimte Ans Persoons (change.brussels) en schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo-Groen) woonden de inhuldiging bij.

Wereldrecord van verspringer Mike Powell in Brussel vereeuwigd met kunstwerk

© Belga
02/09/2021

'30 augustus 1991, Tokio'. Dat is zowel de naam van het kunstwerk als de datum waarop de Amerikaanse verspringer Mike Powell een tot nu toe onaantastbaar wereldrecord (8m95) sprong. Powell mocht donderdag in aanwezigheid van kunstenaar Pierre Larauza en de Brusselse schepenen Ans Persoons (change.brussels) en Benoit Hellings (Ecolo-Groen) het eerbetoon inhuldigen. Het kunstwerk staat ter hoogte van de Houba De Strooperlaan nummer 145, op een steenworp van het Koning Boudewijnstadion.

Het beeldhouwwerk bestaat uit twee elementen en is een samensmelting van kunst en sport. Aan de ene kant weerspiegelt de sculptuur het traject dat Mike Powell aflegde tijdens zijn recordsprong op het wereldkampioenschap in Tokio in 1991. Replica's van zijn schoenen zijn in steen gegoten en zweven door de lucht vanaf de afstoot tot zijn exacte landing 8,95 meter verder.

'Jezelf overstijgen typeert Powell'

"Het is een eerbetoon aan iets wat Mike incarneert: het zichzelf overstijgen. Het is een metafoor om jezelf te overstijgen in het leven," vertelt Larauza. Anderzijds staat er naast het kunstwerk een echte verspringbak met zand en een aanloopbaan. Zo worden alle voorbijgangers uitgenodigd om zelf zo ver mogelijk te springen.

"Ik probeer de sport nog altijd te promoten. Zelf coach ik ook atleten en werk ik met jonge kinderen om hen te helpen hun dromen te realiseren. En wie weet breekt een van hen op een dag mijn record," aldus de nu 57-jarige Powell. Kunstenaar Larauza kreeg het idee voor het beeldhouwwerk al in 2011, maar het maken ervan vroeg enkele jaren voorbereiding en studie. Zo moest de beweging van Powell ontleed worden en werden de originele schoenen gereconstrueerd aan de hand van archieffoto's.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni