Adolphe Maxlaan heraanleg centrale lanen voetgangerszone woonerf

| De rijweg wordt een stuk smaller en de niveauverschillen verdwijnen

Werken heraanleg Adolphe Maxlaan en zijstraten woensdag gestart

RV
08/02/2023

Woensdag 8 februari starten de werken voor de heraanleg van de Adolphe Maxlaan. Ook de kleine straatjes tussen de Maxlaan en de Emile Jacqmainlaan worden aangepakt. Alle niveauverschillen verdwijnen om duidelijk te maken dat auto's enkel te gast zijn. Nagenoeg alle parkeerplaatsen verdwijnen. De laan zal worden heraangelegd in de stijl van de autovrije Anspachlaan.

De Adolphe Maxlaan zal van gevel tot gevel op één niveau worden aangelegd om te benadrukken dat het om een woonerf gaat. De stijl van het straatmeubilair van de voetgangerszone, zoals straatverlichting en fietsnietjes (fietsleunhekjes), zal worden doorgetrokken, klinkt het in een persbericht van het stadsbestuur.

De plaats voor de wagen wordt teruggedrongen, er komen veel nieuwe bomen en brede voetpaden in blauwe hardsteen. Naast de Adolphe Maxlaan zullen ook de Mechelsestraat, de Bruidstraat, de Finisterraestraat, Nieuwbrug en de Sint-Pietersstraat heraangelegd worden.

Planning

De werf start op 8 februari met het verwijderen van de huidige bomen en boombakken. Tijdens de eerste week is er een parkeerverbod over de volledige zone. Daarna zal men werken met een gedeeltelijke parkeerverbod per zone.

In de week van 13 februari start de aannemer aan de hoek van de Mechelsestraat met de Sint-Pietersstraat en in de Adolphe Maxlaan aan de even huisnummerkant tussen de Nieuwbrug en de Sint-Michielsstraat. Het verkeer zal worden omgeleid en de eindhalte van buslijn 88 wordt verplaatst naar de Emile Jacqmainlaan ter hoogte van nummer 82.

'Natuur in de stad'

Volgens bevoegd schepen Ans Persoons (one.brussels-Vooruit) zal de laan er elk seizoen anders uitzien na de werken. En dat komt voornamelijk door de aandacht voor het groen in het vernieuwde straatbeeld, zegt ze. "De bomen in bakken dateren van een andere eeuw. Toen waren ze een decoratief element, vandaag zijn ze een essentieel onderdeel in de strijd tegen klimaatopwarming. Het stadsbestuur brengt daarom de natuur in de stad: hoogstammige en meerstammige bomen, vaste planten, siergrassen en bloembollen. Elk seizoen zal de laan er anders uit zien."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni