Adolphe Maxlaan heraanleg centrale lanen voetgangerszone woonerf

| De rijweg wordt een stuk smaller en de niveauverschillen verdwijnen

Gewest verleent bouwvergunning voor heraanleg Adolphe Maxlaan

EDB
© BRUZZ
22/06/2022

Het Brussels Gewest verleent een bouwvergunning aan Stad Brussel voor de volledige heraanleg van de Adolphe Maxlaan, die het De Brouckèreplein verbindt met het Rogierplein, en de omliggende straten. De Adolphe Maxlaan wordt volledig heraangelegd in dezelfde stijl als de Anspachlaan.

De Adolphe Maxlaan zal van gevel tot gevel op één niveau worden aangelegd om te benadrukken dat het om een woonerf gaat. De stijl van het straatmeubilair van de voetgangerszone, zoals straatverlichting en fietsnietjes, zal worden doorgetrokken, klinkt het in een persbericht.

De plaats voor de wagen wordt teruggedrongen, er komen veel nieuwe bomen en brede voetpaden in blauwe hardsteen. Naast de Adolphe Maxlaan zullen ook de Mechelsestraat, de Bruidsstraat, de Finisterraestraat, Nieuwbrug en de Sint-Pietersstraat heraangelegd worden.

“De Adolphe Maxlaan is absoluut aan vernieuwing toe,” zegt bevoegd schepen voor Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons (One.brussels-Vooruit). “Niet alleen de overmatige ruimte die de huidige aanleg toekent aan auto’s, komt verouderd over, ook de bomen in bakken dateren van een andere eeuw.”

“We voorzien een grote variatie aan groenvormen: hoogstammige en meerstammige bomen, vaste planten, siergrassen en bloembollen. Elk seizoen zal de laan er anders uit zien. We hopen dat het project een nieuwe impuls aan de lokale handel zal geven en dat de Brusselaar deze prestigieuze straat en haar opmerkelijk patrimonium herontdekt.”

Twee fases van 200 werkdagen

“Nu de vergunning er is, kan de vernieuwing van de Adolphe Maxlaan binnenkort van start gaan,” aldus Brussels burgemeester Philippe Close (PS). “Na de werken kan je er gezellig flaneren op nieuwe, doorlopende ruimtes van het Fontainasplein tot de Adolphe Maxlaan. En we zetten ook de renovatie van het stadscentrum verder met heel wat andere projecten.”

De nieuwe laan zal de voetgangerszone visueel verbinden met de Noordwijk, voegt Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels-Vooruit) daaraan toe. “Een andere strategische zone die we volledig aan het opwaarderen zijn.”

Wanneer de werken precies van start zullen gaan, is voorlopig niet geweten. “Deze week zit de administratie van Brussel samen met de aannemers en zal bekeken worden wanneer de werken kunnen beginnen,” zegt de woordvoerder van Persoons.

“We weten wel al dat de werf zal worden opgedeeld in twee zones en dat de werken zich zullen voltrekken in twee fases van telkens 200 werkdagen,” klinkt het. “We zullen de buurt en de handelaars tijdig op de hoogte brengen en de ongemakken zoveel mogelijk proberen te verlichten.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni