Winkeliers en verenigingen slaan handen in elkaar tegen afbraak Zuidpaleis

© Belga
07/07/2023
Updated: 08/07/2023 11.25u

De bewoners, winkeliers en verenigingen rond en binnen het Brusselse Zuidpaleis aan de Stalingradlaan hebben vrijdagavond een nieuw collectief Notre Palais/Ons Paleis voorgesteld in de strijd tegen de interne ontmanteling van het Zuidpaleis, een ingreep die zal plaatsvinden ten voordele van het gewestelijke bouwproject metrolijn 3.

In het Zuidpaleis zijn 35 winkels, 37 sportclubs met bijna 3.000 leden en 1.200 leerlingen van de middelbare school Francisco Ferrer gevestigd. Het stadsbestuur is op zoek naar een oplossing om de organisaties te hervestigen. Zo zouden alle sportclubs verhuizen naar het Vander Puttenstadion.

"Het Zuidpaleis is vooral een plek om te wonen, het is een ontmoetingsplaats waar sociale banden worden gesmeed en het hart van een volksbuurt die al bijna vier jaar vecht voor haar voortbestaan. Het Zuidpaleis is ook een verzameling van stadsgeschiedenis en buitengewone architecturale ontwikkeling", menen de bezielers van het collectief.

"Het doel is om de sociale dynamiek en het stedelijke erfgoed die zich over bijna een hectare uitstrekken een stem te geven, zichtbaar te maken en te behouden", aldus Notre Palais/Ons Paleis. "Het collectief zal uitleggen waarom het van essentieel belang is om het Zuidpaleis in stand te houden en daarom de plannen voor de verplaatsing van de bestaande activiteiten, die momenteel door de stad Brussel worden gestuurd, te verwerpen."

e29f5be7-whatsappimage2023-07-07at185900.jpeg

| Bewoners en winkeliers kondigen vrijdagavond de oprichting aan van Notre Palais/Ons Paleis

Behoud cultureel erfgoed

Het collectief is alvast van plan heel wat acties te organiseren en doelen te realiseren, waaronder een officiële indiening van een aanvraag voor bescherming, een poging tot opname op de lijst van bedreigde sites van Europa Nostra, een federatie van niet-gouvernementele organisaties en non-profitorganisaties die zich inzetten voor alles wat met het behoud van cultureel erfgoed te maken heeft, alsook acties voor de sensibilisering van het grote publiek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw , Zuidpaleis , afbraakwerken , werken metro 3 , NotrePalais/OnsPaleis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni