| De plannen voor de nieuwe Klaverwijk.

Woningfonds krijgt vergunning voor groot nieuw woningproject in Anderlecht

RV
© BRUZZ
06/02/2023

Het Woningfonds heeft de stedenbouwkundige vergunningen verkregen voor de Klaverwijk in Anderlecht. Dit project omvat 461 woningen en een kinderdagverblijf. Het moet een duurzame woonwijk worden, met aandacht voor biodiversiteit en hernieuwbare energie. Het begin van de werken is voorzien voor april 2023.

De Klaverwijk zal bestaan uit drie woonblokken, verspreid over een totale grondoppervlakte van 2,6 hectare, gelegen op de hoek van de Delwartstraat en de Klaverstraat in Anderlecht. Elk woonblok werd door een ander architectenteam ontworpen 'om esthetische en architecturale variatie' te brengen in de wijk, klinkt het in het persbericht.

Duurzaamheid en biodiversiteit

Bij het onderzoek van de stedenbouwkundige vergunning heeft de energieproductie bijzondere aandacht gekregen. Het Woningfonds heeft geanticipeerd op de wetgeving van 2025, die voorziet om de installatie van nieuwe gasketels te verbieden. Daarom zullen alle woningen worden uitgerust met een systeem van warmtepompen en zonnepanelen.

Wat de biodiversiteit betreft, zal het gebruik van inheemse planten en bedreigde soorten gestimuleerd worden. Dat wil men bekomen door nestkastjes en schuilplaatsen te plaatsen in de groene ruimtes en op groendaken.

Er wordt één parkeerplaats per twee woningen voorzien, ten voordele van fietsparkeerplaatsen en parkeerplaatsen voor deelauto's. En er komt ook een kinderopvang, gemeenschappelijke ruimtes, een wasserette enzovoort.

Modulaire woningen

De woningen zullen over 1 tot 4 slaapkamers beschikken. Ook zullen sommige woningen modulair zijn. Met een extra ingang, waardoor gezinnen ervoor kunnen kiezen een familielid te laten inwonen of de ruimte te verhuren.

Het Woningfonds zal de woningen aanbieden aan gezinnen die voldoen aan de toegangsvoorwaarden voor de kredieten van het Fonds. Dat wil zeggen aan gezinnen met een bescheiden en middelgroot inkomen.

“We zetten nu een beslissende stap in de realisatie van dit project, waardoor 461 Brusselse gezinnen een nieuwe kwaliteitswoning zullen kunnen verwerven in een gloednieuwe, groene wijk”, aldus Nawal Ben Hamou, staatssecretaris voor Huisvesting.

28e148b3-treflesilot2ccerauarchitecture.png

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Stedenbouw , Klaverwijk , woningfonds

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni