Zandoverlast werf Mediapark 'onacceptabel' volgens kabinetchef Jodogne

JP
© BRUZZ
10/05/2023

Sinds april klagen verschillende buurtbewoners van de werf van het nieuwe Mediapark in Schaarbeek over stof op hun gevels, terrassen en op straat. Dat komt door vrachtwagens die af- en aanrijden met kubieke meters zand en hun lading niet voldoende bedekken. Burgemeester Cécile Jodogne (Défi) wil een overleg opstarten met de VRT en de werfleider.

De bewoners uit de Henri Evenepoelstraat, de Jules Lebrunstraat en het Carabinieresplein – verenigd in het Comité de quartier Mediapark – wijzen op de geluidsoverlast van de bouwwerf die 's morgens vroeg begint en het zand dat overal belandt, zelfs op de balkons aan de andere kant van het gebouw. Daarover schrijven BX1 en La Dernière Heure.

De gemeente Schaarbeek werd op de hoogte gebracht en heeft een controle uitgevoerd. Gemeentemedewerkers stelden vast dat er inderdaad heel veel zand in de buurt belandt, vooral in de Vanevenepoelstraat. De kabinetschef van Cécile Jodogne (Défi), Marc Weber, noemt het zelfs 'onacceptabel: "Auto's in de straat zijn totaal bedekt met modder, zelfs op de balkons op de derde verdieping ligt zand."

GAS-boetes

De burgemeester vraagt de politie en de netheidsdienst om regelmatig ter plaatse te gaan voor controle. Daarnaast zoekt de gemeente naar andere manieren om de overlast te verminderen. De gemeente dreigt met GAS-boetes, maar Weber vreest dat die niet veel impact zullen hebben op het enorme budget voor de werf van het nieuwe Mediapark.

Toch zijn er volgens Weber verschillende maatregelen denkbaar die de overlast rond de bouwplaats kunnen beperken. Zo zouden de banden van de vrachtwagens kunnen worden gewassen en zouden vrachtwagens met dekzeilen worden ingezet. Ook zouden medewerkers de straat kunnen schoonmaken aan het eind van de dag. Om die reden wil de burgemeester een overleg opstarten.

De plannen van de aanleg van het ambitieuze Mediapark werden in maart goedgekeurd. Op de enorme werf komen nieuwe kantoren voor de nationale publieke omroepen VRT en RTBF. Daarnaast komt er ook een nieuw mediagebouw waar BX1 zijn intrek zal nemen en worden er woningen gebouwd.

Beelden tv-reportage: BX1.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , vrt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni