| Simulatiebeeld van het vernieuwde Zaterdagplein.

Zaterdagplein wordt groen buurtplein met plaats voor actieve weggebruiker

© BRUZZ
28/11/2023

Een intiem plein met meer groen, dat deels onthard wordt en plaats biedt aan de actieve weggebruiker en een unieke Breugelfontein. Zo zal het vernieuwde Zaterdagplein in de Begijnhofwijk eruitzien na de heraanleg waarvoor Urban.brussels een stedenbouwkundige vergunning heeft verleend. Kostenplaatje: 1,1 miljoen euro.

"Van een plaats zonder identiteit wordt het Zaterdagplein een nieuw, aangenaam plein dat de wijken van het stadscentrum verenigt en binnenkort een openbare ruimte van hoge kwaliteit vormt voor iedereen,” zegt Anaïs Maes (Vooruit.brussels), schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimtes van de Stad Brussel.

“Het ontwerp sluit harmonieus aan bij de sfeer en het unieke karakter van de Begijnhofwijk en is ontwikkeld in overleg met bewoners en winkeliers,” voegt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels) daaraan toe.

Zitbanken en meer groen

Het zaterdagplein is al sinds 2014 autovrij, maar werd nog niet aangepast aan actieve weggebruikers. Dat gebeurt nu wel door het plein op één niveau aan te leggen en het aantal fietsenrekken uit te breiden.

Stilistisch zal de plek ook aansluiten op de rest van de Begijnhofwijk, met gelijkaardige kasseien in natuursteen, verlichting en straatmeubilair. Centraal krijgt het plein een ondergrond in waterdoorlaatbaar dolomiet, met extra groen, zitbanken en een fontein.

De bestaande bomen blijven behouden en krijgen meer groeiruimte dankzij grotere boomvakken, waarin ook meer planten komen. Verder komen er grotere struiken en een hoge boom. Een beplantingszone aan de oostkant moet het Zaterdagplein tot slot visueel afschermen van de drukke Lakenstraat en Augustijnenstraat.

20231128_Breugelfontein De Brouckere_Zaterdagplein heraanleg

| De Breugelfontein, getiteld 'Haasje-Over', stond tot 2017 op het De Brouckèreplein.

Breugelfonteintje

De absolute eyecatcher van het vernieuwde Zaterdagplein wordt de bronzen Breugelfontein ‘Haasje-Over’, één van de twaalf Breugelfonteinen die de Stad Brussel in de jaren 1980 liet maken, geïnspireerd op de schilderijen van de gelijknamige kunstenaar. Twee daarvan stonden vroeger op het De Brouckèreplein, maar verhuisden in 2017 naar het stadsdepot voor de werken aan de voetgangerszone. Eén daarvan wordt gerenoveerd en krijgt een centrale plaats op het Zaterdagplein.

De renovatiewerken staan gepland voor begin 2024. Doel is om die af te ronden voor het begin van de zomer en de terugkeer van de terrassen. Kostprijs van het project: 1.130.000 euro.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni