Zomerexpo in Egmontpaleis over kunst en diplomatie

Het Egmontpaleis in Brussel, waar de tentoonstelling plaatsvindt.

Het Egmontpaleis in Brussel opent deze zomer van 21 juli tot en met 31 augustus de deuren voor haar achtste zomertentoonstelling, 'Arts & Diplomacy'. Die gaat dieper in op de niet zo voor de hand liggende relatie tussen kunst en diplomatie. Via zes invalshoeken en 25 werken van Belgische kunstenaars wordt er een licht geworpen op de Belgische diplomatie.

De wereld van de diplomatie is er een van consensus en compromis, van protocollaire regels en wetgevende kaders. Kunstenaars daarentegen schuwen de heilige huisjes niet en hebben veeleer een kritisch, rebels of tegendraads imago.

Aan de hand van hedendaagse kunstwerken van 25 Belgische kunstenaars uit de collectie van Buitenlandse zaken plus een aantal didactische objecten zoals een ambassadeurskostuum, maquettes en archiefmateriaal wordt een licht geworpen op de Belgische diplomatie. Dat gebeurt via zes thema's: building up the dialogue, at your service, conversation pieces, it's a risky business, fading memory en food for thought.

"We bieden met deze tentoonstelling van hedendaagse kunstwerken een blik in de coulissen van onze culturele diplomatie", zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. "Onze verzameling kunstwerken omvat intussen 4.500 stuks die onze ambassades en andere plaatsen sieren."

De vernissage van Art & Diplomacy was voor minister Reynders ook de gelegenheid om de Fransman Samuel Albert, chef-kok van de Belgische ambassade in Tokio, een ereteken te overhandigen in naam van de koning.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?