Groots Irisfeest valt samen met 150 jaar tram

© Jean-Marie Van Melderen
| Tram uit begin 20e eeuw in Sint-Pieters-Woluwe

Begin mei mag Brussel een dubbele verjaardag vieren. Het is dan 30 jaar geleden dat het hoofdstedelijk gewest boven de doopvont werd gehouden en 150 jaar dat de eerste (paarden)tram in het straatbeeld opdook.

Brussel mag zich opmaken voor een extra lang feestweekend. Naar aanleiding van de dubbele verjaardag zal het Irisfeest, het feest van het Brussels gewest, vijf dagen duren, van woensdag 1 mei tot en met zondag 5 mei. “Sinds januari 1989 kan er met de noden van de Brusselaars rekening worden gehouden bij politieke keuzes en beslissingen”, zegt minister-president Rudi Vervoort (PS). “Dit moeten we vieren. Niet alleen met de Brusselaars maar ook met de rest van het land.”

EK voor trambestuurders

Tijdens de feestelijkheden zullen drie grote evenementen de tram in de schijnwerpers zetten: een stoet van historische trams op 1 mei, een tram-expo met de onthulling van de nieuwe tram op het Koningsplein en het Europees kampioenschap voor de beste trambestuurder. Dat vindt voor de eerste keer in Brussel plaats en wordt georganiseerd door vervoersmaatschappij MIVB.

“Naast chocolade, het Atomium, Art Nouveau en Magritte staat de tram symbool voor het Brussels Gewest”, zegt minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). “De tram is Brussel en symboliseert de Brusselse identiteit. De geschiedenis en de structuur van de stad worden al 150 jaar gemarkeerd door ons tramnetwerk, dat tot vandaag een van de meest ontwikkelde netwerken ter wereld is. Als Brusselaars mogen we trots zijn op dit erfgoed en moeten we blijven investeren in deze propere en duurzame vervoerswijze.”

Maquette

De optocht van een veertigtal trammodellen, van de eerste paardentrams tot de huidige modellen, moet een van de hoogtepunten van de feestelijkheden worden. Na de optocht kunnen tramfanaten een ritje maken aan boord van een oude tram, tussen Legrand en Sint-Maria, wat ongeveer overeenkomt met het oorspronkelijke traject van de eerste tramlijn die in 1869 werd ingewijd.

Tijdens de festiviteiten worden een tiental voertuigen van de buurtspoorwegen vanuit de vier hoeken van het land tentoongesteld op het Koningsplein, waaronder een stoomtram. Maar het paradepaardje wordt misschien wel de maquette van de nieuwe generatie trams die ondertussen besteld zijn en vanaf volgend jaar zullen worden ingezet.

Electroparty

“Brussel is een van de weinige steden die de tram nooit heeft afgezworen en die altijd is blijven investeren in traminfrastructuur”, zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. “En daar laten we het niet bij. Er staan talloze projecten voor de uitbreiding van het tramnet op stapel.” In de pijplijn zitten onder meer een nieuw knooppunt op de Heizel en nieuwe lijnen naar Thurn & Taxis, Neder-Over-Heembeek en de luchthaven.

Verder op het feestmenu: concerten en een electroparty op het Paleizenplein, documentaires over Brussel en een expo over Audrey Hepburn. Ook de dag van Europa, waarop de instellingen traditioneel hun deuren openen, wordt ingebed in het Irisfeest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?