Brussel heeft een ingewikkelde politieke structuur. Op de foto de vlag van het gewest

'Brussels Explained' wil complex Brussel gemakkelijk uitleggen

TG
© BRUZZ
23/07/2019

Zeggen dat Brussel soms moeilijk is te begrijpen is een understatement. De stad heeft een complexe politieke structuur en is deel van een even ingewikkeld land. Maar ook de aanwezigheid van veel bevolkingsgroepen zorgt voor de nodige complexiteit, net als de geschiedenis die niet altijd gekend is. Brussels Explained in deBuren wil klaarheid scheppen.

Brussels Explained is de eerste editie over Brussel van de reeks gespreksavonden 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'. Per avond geeft een aantal sprekers een korte presentatie over een ingewikkeld thema. Op het einde van de avond zou je kennis over die onderwerpen bijgespijkerd moeten zijn en kun je weer zekerder en met vertrouwen door het leven gaan. Je bent ook beter gewapend om te begrijpen wat er bijvoorbeeld in nieuwsmedia verschijnt.

Tot nu toe waren er al een vijftiental Nederlandstalige edities. Daar kwam bijvoorbeeld een spreker aan bod die uitlegde hoe je precies geld versluist naar een belastingparadijs, naar aanleiding van de Panama Papers die grootschalige belastingontduiking blootlegden.

Van onderwijs tot kolonialisme

De uitleg in Brussel zal in het Engels zijn en dat is dus handig voor nieuwkomers in de stad zoals expats. "Maar het is ook interessant voor mensen die hier al lang wonen of die hier zelfs geboren zijn," zegt journaliste Selma Franssen die de avond organiseert. "De onderwerpen zijn erg divers, er komt bijvoorbeeld ook een spreker uitleg geven over de koloniale geschiedenis in het straatbeeld. Veel mensen kennen die niet, zelfs als ze hier al lang wonen."

De uitleg over kolonialisme komt van Kevin Kabongo van de vzw Waka Waka Generation. Journalist Derek Blyth, auteur van het bekende boekje The 500 Hidden Secrets of Brussels, legt uit waarom Brussel niet zo saai is als expats soms durven denken. Ook het onderwijssysteem (of liever de verschillende systemen) komt aan bod, dat neemt journaliste Linda A. Thompson voor haar rekening. En dan is er de onvermijdelijke politieke structuur. Die wordt opgehelderd door Brussels schepen Ans Persoons (Change.Brussels).

Het gaat om een pilootaflevering, om onder meer te kijken of ook niet-Nederlandstaligen hun weg vinden naar het Vlaams-Nederlands huis deBuren. "Als het werkt, dan komen er nog andere afleveringen van Brussels Explained in het Engels," zegt Franssen daarover.

De avond wordt georganiseerd door Selma Franssen, cultuurorganisatie Curieus, nieuwsmedium The Bulletin en het huis deBuren.

Brussels Explained 22/10, deBuren

Brussels Explained
© Curieus/Selma Franssen | Brussel is ingewikkeld, en daarom legt Brussels Explained een paar thema's toegankelijk uit

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Events & Festivals, Brussels Explained, deBuren, Selma Franssen, Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd, expats, nieuwkomers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni