Europalia dit jaar in teken van Roemenië

© cc Flickr

De komende editie van het tweejaarlijkse cultuurfestival Europalia zal in het teken staan van Roemenië, dat dit jaar de 30ste verjaardag van de val van dictator Nicolae Ceausescu viert. Het programma, met 200 evenementen op meer dan 50 locaties, werd donderdag voorgesteld in het Brusselse Egmontpaleis.

Volgens de organisatoren is het cultureel patrimonium van Roemenië bij ons nog te onbekend. Daarom wordt het land in oktober, enkele maanden na het aflopen van zijn voorzitterschap van de Europese Unie in juni, bij ons opnieuw in de kijker gezet tijdens de 27ste editie van Europalia. Het kunstenfestival viert dit jaar zijn 50ste verjaardag.

"Voor het grote publiek is Roemenië een mengelmoes van Dracula, Ceausescu, folklore en sinds enkele jaren ook een sterke filmindustrie", zegt artistiek directeur Dirk Vermaelen. "Maar dat is een erg onvolledig beeld."

Muziek, dans, film

Europalia wil een ander beeld van Roemenië laten zien. Het paradepaardje daarbij zal een tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957) zijn, een van de invloedrijkste beeldhouwers van de 20ste eeuw. De expo loopt vanaf 2 oktober 2019 tot en met 12 januari 2020 in Bozar in Brussel. Ook in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren komt er een grote tentoonstellig over de Daciërs, in het SMAK in Gent komt er dan weer een expo rond kunstenaar Ciprian Muresan.

Wat de podiumkunsten betreft, komt er in het Brusselse Kaaitheater het stuk "Mothers of steel" rond vrouwenrechten, terwijl in het Theater van Luik bijvoorbeeld "Rhinocéros" wordt opgevoerd. Daarnaast komen ook muziek, dans en film aan bod tijdens het festival.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?