Brusselse fotografe wint Sony World Photo Award

© Rebecca Fertinel

De Brusselse fotografe Rebecca Fertinel heeft gisterenavond de Sony World Photo Award gewonnen voor haar reeks Ubuntu. Ze haalde haar slag thuis in de categorie 'Brief', dat is een nieuw onderdeel waar fotografen het thema 'identiteit' moeten verbeelden. Voor de hele wedstrijd waren in totaal 326.997 inzendingen uit 195 landen.

Rebecca Fertinel maakte de reeks op huwelijksfeesten van een Belgisch gezin van Congolese origine. In 2015 werd de Brusselse fotografe door een vriendin voor het eerst uitgenodigd op een traditionele bruiloft. Meer dan drie jaar kwam ze mee met haar camera in de aanslag, en groeide de fotoreeks Ubuntu

Voor de jury paste die perfect in de opzet van de nieuwe categorie omdat de serie "je echt een beeld van deze gemeenschap geeft. Je ziet de wisselwerking tussen traditie en moderniteit." De fotografe werd ook gelauwerd om haar gewaagde artistieke keuze. Vooral het gebruik van zwart-wit voor een bruiloft noemde de jury "zeer gewaagd."

Fertinel reageerde in een persbericht al op haar overwinning. Ze is logischerwijs erg blij met de prijs: "ik voel me vereerd dat ik zo vroeg in mijn loopbaan deze fantastische onderscheiding heb gewonnen.” De erkenning komt ook op een ideaal moment. Op drie mei stelt ze het fotoboek van de reeks voor in de Amsterdamse concertzaal en tentoonstellingsruimte Melkweg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?