| De leden van het collectief.

Festival rond dekolonisering in Molenbeek

JP
© BRUZZ
05/07/2018

Van hiphop, commerciële afrobeat tot een boekenmarkt en lezingen: het gloednieuwe feministisch collectief Bledarte heeft een gevarieerd programma samengesteld voor een tweedaags festival. De organisatoren willen racisme en seksisme aan de kaak stellen en geven met een diverse programmatie zelf het goede voorbeeld.

Bledarte, dat is een collectief van negen artistieke vrouwen, die elkaar ontmoetten in Brussel. Ze raakten bevriend, en steeds vaker gingen de gesprekken over hun ervaringen als kunstenaar en vrouw met een migratieachtergrond. Eind vorig jaar werd uit dat contact het collectief ‘Bledarte’ geboren. Na een crowdfundingsactie werd het budget gevonden om een festival te organiseren.

De naam van het collectief is een samentrekking van ‘bledart,’ een aanduiding die vaak schertsend wordt gebruikt voor mensen van Afrikaanse afkomst, en een knipoog naar het woord ‘arte’, kunst. Die vlag dekt de lading wel, want zowat alle leden volgen een kunstopleiding.

Dit is een festival by us, for us.

Oriana Mangala, jazzangeres en medeoprichter Bledarte

Met het festival willen de vrouwen letterlijk een podium geven aan mensen die binnen de reguliere kunstensector niet altijd aan bod komen. “Als je kijkt naar de grote instituten, zie je dat minderheden, zoals LGBT’s of mensen van een migratieachtergrond niet altijd voorkomen in de programmatie," zegt organisator Oriana Mangala. “Dit is een festival by us, for us. We willen iedereen aan het woord laten die te maken krijgt met een ongelijke handeling.”

Het festival stelt dan ook stereotype denkbeelden in vraag. “We willen ons eigen verhaal vertellen, en de vooroordelen die zijn blijven hangen uit de koloniale tijd aan de kant schuiven. Vaak genoeg krijg ik te horen dat ik 'goed Nederlands spreek voor een zwarte vrouw", of dat ik ‘voor een zwarte vrouw’ een rustig karakter heb. Daaraan zie je welke vooroordelen er nog altijd bestaan over vrouwen van kleur." Dat is het soort denken dat het collectief wil aanpakken, want "die uitspraken hebben ook invloed op hoe je naar jezelf kijkt en je gedraagt."

Oriana Mangala

| Ook Mangala treedt zelf op tijdens het festival.

Lezingen en optredens

Ook op het programma staan lezingen over dekolonisatie. Zo spreken schrijfsters Melat G. Nigussie en Heleen Debeuckelaere van collectief Black Speaks Back over representatie van mensen van kleur in de media en de kunsten, en is er een lezing over racistisch politiegeweld. Ook schijnt juriste en bezieler van de blog Afrofeminista, Aïchatou Ouattara, haar licht over schoonheidsidealen in een wereld waar westerse opvattingen overheersen.

Qua muziek heeft het collectief gezocht naar een mix tussen binnenlands- en buitenlands talent. Zo staat de Marokkaanse trapartiest Shayfeen op de affiche, net als de commerciele afrobeatzangeres Moesha 13 uit Marseille, maar ook bijvoorbeeld de Brusselse rapper Aze2dine uit Sint-Gillis. Niet te missen volgens Mangala? “African Diplomat is een Brusselse dj die platen uit Afrika verzamelt, en dingen speelt die vaak niemand kent. Bonaventure draait industriële beats. Yarno en Vicking komen met hiphop en Amalyah en Izaya Mod spelen akoestisch."

Belangrijk is ook dat iedereen welkom is op het festival, benadrukt Mangala ten slotte. "Het is de bedoeling dat mensen zich veilig voelen bij ons. De jongen uit Molenbeek die in zijn trainingspak komt, wordt bij ons niet tegengehouden aan de deur.”

BLEDARTE ZONE
La Vallée, De Vaartkapoen en Allée du Kaai, Molenbeek
6/7, vanaf 18.00 & 7/7 vanaf 15.00 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Podium, Bledarte, feminisme, racisme, dekolonisering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni