Bewoners Diksmuidewijk trekken aan alarmbel na incident met hakbijl

20230304_Diksmuidelaan Ijzer incident hakbijl
© BRUZZ
| Zaterdagavond omstreeks 17.45 uur kreeg de Brusselse politie een oproep voor een vechtpartij aan de Diksmuidelaan.
© BRUZZ
| Zaterdagavond omstreeks 17.45 uur kreeg de Brusselse politie een oproep voor een vechtpartij aan de Diksmuidelaan.

Het gaat van kwaad naar erger in de Diksmuidewijk. Al jarenlang is de wijk een trekpleister voor migranten die op zoek zijn naar (illegaal) werk. Een situatie die buurtbewoners al een tijdje gewoon zijn, maar sinds enkele maanden neemt de overlast toe door alcohol en drugs. Zaterdagavond nog ging een man een andere persoon te lijf met een hakbijl.

Op de Diksmuidelaan vond zaterdavond rond 17.45 uur een bloedig incident plaats ter hoogte van de tramhalte aan het IJzerplein. Een man ging er een andere man te lijf met een hakbijl. De politie kwam tussen, bevestigt Ilse Van de keere van de Brusselse politie. Een slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeert buiten levensgevaar.

“Een onderzoek is bezig om te achterhalen wat er juist is gebeurd en wie betrokken is in deze zaak,” aldus Van de keere.

Verzamelplaats voor migranten

Het incident legt hoe dan ook bloot hoe het onveiligheidsgevoel rond de Diksmuidelaan toeneemt. Die straat is al lang een verzamelplaats voor mensen zonder wettig verblijf, die er op zoek zijn naar werk. Zonder papieren geen mogelijkheid om legaal te werken en dus vatten dagelijks tientallen mannen post langsheen de Diksmuidelaan, in de hoop er opgepikt te worden door iemand die hen werk geeft, vaak tegen een laag loon.

Werkgevers kennen de plek al lang en gaan er op zoek naar goedkope arbeidskrachten. Die worden dan met bestelwagens opgepikt. Een situatie waar de wijk al die tijd vrij gelaten mee omging, tot de laatste maanden. Buurtbewoners, die zich verenigd hebben in een buurtvereniging met een 300-tal leden, zien de agressie toenemen, net als de overlast door alcohol en drugs.

Politieagent met in beslaggenomen hakbijl
© RV
| Politieagent met in beslag genomen hakbijl na incident tussen sans papiers aan de Diksmuidelaan

“Vroeger waren de migranten die hier op de hoek van de straat stonden bewoners van het Klein Kasteeltje, dat toen nog een regulier opvangcentrum was,” voert Eric Vandezande het woord namens de buurtvereniging van de Diksmuidelaan.

“Sinds het Klein Kasteeltje geen opvangcentrum meer is (in december 2018 werd het een aanmeldcentrum waar asielzoekers slechts een korte tijd verblijven, red.), is de sfeer hier alsmaar grimmiger en zelfs agressief geworden,” vertelt Vandezande. “Vroeger stonden hier mensen die in een asielprocedure zaten en op zoek waren naar werk. Nu zijn het vermoedelijk transmigranten op weg naar het Verenigd Koninkrijk, die niets te verliezen hebben.”

“Wat er zaterdagavond is gebeurd toont aan hoe de situatie escaleert.” De buurtbewoner vermoedt dat enkele migranten zaterdag verzeild raakten in een ruzie over hun plaats op het trottoir, van waar ze opgepikt kunnen worden door potentiële werkgevers.

Maandag op de gemeenteraad

Het incident gebeurde mogelijk tussen migranten onderling, maar ook voor de buurtbewoners vergroot het onveiligheidsgevoel. “Sommige bewoners worden hier geïntimideerd en gevolgd,” vertelt Vandezande. “Ik ken gezinnen met kinderen die verhuizen door de situatie. En dan is er nog het gebruik van crack en alcohol dat de problemen alleen maar groter maakt.”

De bewoners van de Diksmuidewijk kaarten al jarenlang de problemen in de wijk aan bij het stadsbestuur, “maar we hebben de indruk dat de Stad Brussel hier weinig aan doet. We vragen hen om gelijkaardige maatregelen te nemen als aan de Varkensmarkt, waar een verhoogde politie-aanwezigheid de overlast door drugs en alcohol toch blijkbaar heeft ingedamd.”

Er werd inmiddels een overleg beloofd met burgemeester Philippe Close (PS) en maandag staat de kwestie ook op de agenda van de gemeenteraad.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?