20230517 1845 MEER BRUZZ Bianca Debaets

| 20230517 1845 MEER BRUZZ Bianca Debaets

Discussie over aanvullend vrijwillig brandweerkorps

Fauve Deldime
© BRUZZ
19/05/2023

Als het ligt aan Bianca Debaets (CD&V) heeft Brussel binnenkort een vrijwilligerskorps bestaande uit Brusselse jongeren van 18 tot 25 jaar. Het kabinet van Pascal Smet (one.brussels-Vooruit), staatssecretaris Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, wijst echter op het belang aan van de intensieve Kadettenopleiding van de brandweer.

Debaets vroeg dinsdagnamiddag aan Pascal Smet (one.brussels-Vooruit), staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, of het Brussels Gewest baat kon hebben bij zo’n vrijwilligerskorps. Dat is het geval, maar zijn kabinet onderschrijft ook het belang van de bestaande Kadettenopleiding. Dat is een intensief traject waar jongeren gedurende anderhalf jaar worden opgeleid tot brandweerlui.

"Naast dat zwaar traject wordt er ook gewerkt aan een minder zware opleiding die jongeren kan klaarstomen voor taken van preventie bij de brandweer", klinkt het bij zijn kabinet. Daarvoor zal Smet samenwerken met verschillende organisaties zoals Actiris om hen daarvoor klaar te stomen.

Wat houdt het takenpakket van een vrijwilliger in? Volgens Debaets is dat naast het helpen van de professionele brandweer ook “het Rode Kruis helpen op festivals, water uitdelen tijdens hittegolven en sneeuw ruimen.” Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer, spreekt dat tegen. “De brandweer ruimt geen sneeuw en water uitdelen tijdens een hittegolf, is een taak van de civiele bescherming.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni