Brusselse brandweer krijgt 3,8 miljoen euro extra in 2020

© PhotoNews
| Brandweer van Brussel.

Voor 2020 wordt het budget van de Brusselse brandweer met 3,8 miljoen euro verhoogd. Met dat extra geld zal meer interventiemateriaal aangekocht worden, maar zullen de brandweerlieden ook meer vergoedingen en opleidingen krijgen. "Het zijn essentiële investeringen om hun werkomstandigheden en veiligheid te verbeteren."

Dit jaar had bevoegd staatssecretaris voor Pascal Smet (one.brussels) al meer middelen gekregen. Voor 2020 trok de Brusselse regering nog eens 3,8 miljoen euro extra uit. Daarmee worden de vergoedingen van brandweermannen en vrouwen geïndexeerd, waardoor het premiesysteem op de schop kan zonder dat de brandweermannen en -vrouwen loon moeten inleveren.

Taalcoaches en machines

Nog oude pijntjes van de brandweer: het gebrek aan materiaal en het groot taalonevenwicht. Met die 3,8 miljoen euro zullen interventievoertuigen (850.000 euro) aangekocht worden, wordt extra onderhoud voor interventiematerieel voorzien (670.000 euro) en zal meer geïnvesteerd worden in licht en zwaar interventiemateriaal (709.000 euro).

Er is bijvoorbeeld geld om machines aan te schaffen die het blusmateriaal reinigen. Dat werd tot op heden met de hand gedaan door brandweerpersoneel, in geen al te beste omstandigheden. Ook de beveiliging van de karzernes en de veiligheid op het terrein wordt aangepakt. Voorts krijgt het brandweerkorps opleidingen van taalcoaches om de tweetaligheid te garanderen.

Beveiliging van kazernes

"De voorbije jaren ontbrak essentieel basismateriaal, zoals gespecialiseerd reinigingsmateriaal voor ambulances. Aankopen als deze kunnen niet op zich laten wachten wanneer er mensenlevens in gevaar zijn", zegt Brussels parlementslid Fouad Ahidar (one.brussels), die de bijzondere brandweercommissies in het Brussels Parlement opvolgt.

Cruciaal is dat er de komende jaren nog meer infrastructuurwerken plaatsvinden, stelt Ahidar. "Er moet versneld werk gemaakt worden van de renovatie en beveiliging van alle kazernes. We voorzien onze brandweerwagens en ambulances nu van camera’s, zodat we ook beter optreden tegen de agressie waar de brandweer op terrein steeds vaker mee te maken krijgt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?