CEO MIVB over agressie tegen personeel: 'Dagelijkse kost'

ADD
© BRUZZ
11/01/2022
Updated: 11/01/2022 19.21u

De grote baas van de MIVB Brieuc de Meeûs luidt de alarmbel. "Ik krijg dagelijks verschillende meldingen op mijn telefoon van fysiek geweld tegen het personeel."

De coronacrisis zorgt niet zelden voor een gespannen sfeer in de stad. Bij de MIVB is dat niet anders. In een interview met Le Soir trekt CEO Brieuc de Meeûs aan de alarmbel: "Medewerkers van de MIVB staan niet zelden in de frontlinies," zegt hij. "Maar vooral de jongste weken is de situatie aanzienlijk verslechterd."

"Er is geen dag waarop er geen twee, zelfs drie of vier aanvallen tegen MIVB-personeel plaatsvindt. Het is echt indrukwekkend en weerzinwekkend," stelt de grote baas van de MIVB. De Meeûs wordt doorgaans niet onmiddellijk op de hoogte gebracht wanneer een verbale agressie zich voordoet tegen een van zijn werknemers. Maar een informatiesysteem waarschuwt hem wel onmiddellijk wanneer het om een fysieke aanval gaat. En sinds een maand rinkelt zijn smartphone meer dan ooit. "Ik krijg erg veel berichten. Van maandag tot zondag is dat, zeven dagen per week."

Over heel Brussel

Het is vooral de hoge mate van geweld die de CEO zorgen baart. "Het is niet zelden erg gewelddadig en ronduit beangstigend! Jongens worden naar het ziekenhuis gevoerd met gebroken armen, hechtingen maar ook getraumatiseerde chauffeurs en bussen die met stenen worden bekogeld, of zelfs personeel op stations dat wordt bespuugd. Gisteren was het bijvoorbeeld een dakloze man die een brandende vloeistof in het gezicht van een van de medewerkers gooide. Het gaat allemaal over extreem harde fysieke aanvallen."

Die toename van geweld is volgens de Meeûs geenszins beperkt tot bepaalde wijken van de hoofdstad. Het verschijnsel betreft het hele Gewest. "Het is overal. We hadden iemand die zijn pols gebroken had in Ukkel door een persoon die gecontroleerd werd en niet in orde was. We hebben ook een aantal gevallen van agressie gehad aan Flagey."

Brieuc de Meeûs verklaart deze toename van geweld door de toenemende spanningen in onze samenleving. "We voelen veel spanning in de samenleving. We kunnen zo niet doorgaan. Als mensen stoom willen afblazen, laat ze dat dan doen door te gaan sporten, in het park rond te lopen, wat dan ook, maar niet tegen het MIVB-personeel."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni