De Taaltelefoon_Twintigjaar

Crisiscentrum waarschuwt voor valse nummers in contactonderzoek

EC
© Belga - BRUZZ
11/05/2020

Het Nationaal Crisiscentrum waarschuwt dat er valse nummers worden gebruikt in verband met contact tracing. Dat gebeurt momenteel enkel telefonisch via het nummer 02/214.19.19 of via sms met het nummer 8811. Het callcenter dat het contactonderzoek in Brussel uitvoert, zegt wel een goede start te hebben genomen.

Om een nieuwe ongecontroleerde uitbraak van het virus te vermijden, werd een officieel systeem van contactopvolging uitgewerkt dat vandaag in werking treedt. Hierdoor kan er snel worden nagegaan wie ziek is met het coronavirus. "De contactonderzoeker zal je vooral vragen stellen over de contacten die u de afgelopen dagen heeft gehad. Alles wat u meedeelt is vertrouwelijk en wordt niet gebruikt om te controleren of u de coronamaatregelen al dan niet naleeft", aldus Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum.

In Brussel wordt de opvolging geregeld door de telefonisten van klantendienst N-allo, een dochteronderneming van Engie. Woordvoerster Hellen Smeets zegt dat er maandag al een beperkt aantal mensen zijn gecontacteerd. “Bij ons gaan de zaken voorlopig goed. Er waren vorige week inderdaad wat kinderziektes, maar er zijn al veel stappen gezet om het platform stabieler te maken”, zegt Smeets aan BRUZZ. “We ondervinden geen noemenswaardige technische problemen.”

Het doel van bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) is om dagelijks 1.000 mensen te bereiken met het Brusselse callcenter. Voorlopig wil Smeets er nog geen aantal op kleven.

Fraude

Maandag schreef de krant De Standaard dat er in de Vlaamse contactcentra een aantal programmeerfouten waren gemaakt, waardoor sommige gezonde personen een telefoontje kregen dat ze besmet waren terwijl dat niet zo was. Daar is volgens Smeets geen sprake van in Brussel.

Wel waarschuwt het nationale crisiscentrum voor fraude door valse contactonderzoekers. "We hebben jammer genoeg al moeten vaststellen dat er valse berichten worden verstuurd vanuit andere nummers”, zegt Stevens van het Crisiscentrum. “Als je een bericht zou ontvangen dat niet afkomstig is van de officiële nummers, moet je dit bericht negeren. Geef vooral geen informatie door en klik niet op eventuele links", zegt Stevens.

De woordvoerder raadt aan om ook "gezond kritisch" te blijven. Zo zullen de contactonderzoekers nooit vragen naar bankgegevens of wachtwoorden. "Geef dergelijke informatie nooit per telefoon door." Stevens raadt aan om de officiële nummers voor contactopvolging 02/214.19.19 en 8811 op te slaan. Zo valt iemand die zich voordoet als contactopvolger via een vals nummer snel door de mand. Als het niet lukt om de personen via deze manieren te contacteren, komt een contactonderzoeker bij de persoon thuis langs, klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, exitstrategie coronacrisis, contact tracing, fraude contactonderzoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni