Pieter De Crem op weg naar de Ministerraad van de Federaal Regering

| Pieter De Crem.

De Crem bestelt nieuwe studie naar fusie Brusselse politiezones

© Belga
12/02/2020

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) bestelt een nieuwe studie naar de werking van de Brusselse politiezones. Dat zei hij woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Daar wordt momenteel een wetsvoorstel van Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas besproken om de zes huidige politiezones te fusioneren.

De fusie van de Brusselse zones is al jaren een grote politieke splijtzwam. Zowat alle Vlaamse partijen zijn er voorstander van, maar de Franstalige partijen, die de negentien Brusselse burgemeesters leveren, zijn tegen. Minister De Crem is, zoals bekend, een pleitbezorger van een fusie en wil dat op tafel leggen bij de regeringsonderhandelingen. Dat zei hij nog eens met Nieuwjaar. De Brusselse politiezones hadden met oud en nieuw voor de eerste keer met een eengemaakt commando gewerkt.

'Geen obsessie'

"Ik ben ervan overtuigd dat een eengemaakte zone met eenheid van commando, zowel operationeel als op het vlak van aansturing en ondersteuning, beter kan doen dan vandaag het geval is", herhaalde De Crem in de Kamer. "Een eengemaakte Brusselse politiezone is geen irritante obsessie van Vlaamse politici. Mijn grootste zorg is hierdoor de veiligheid voor en in Brussel te verhogen en hiervoor een meer efficiënt politiekorps ter beschikking te hebben". Volgens De Crem kunnen de middelen beter worden ingezet, zonder dat dat ten koste moet gaan van de wijkwerking.

De Crem is er wel geen voorstander van om de fusie enkel bij wet op te leggen. "Puur juridisch kan dan, maar ik denk niet dat dat in de praktijk haalbaar is. De negentien burgemeesters moeten hoe dan ook betrokken worden".

De minister zei dat hij een bijkomende studie zal bestellen naar alle aspecten van een mogelijke schaalvergroting. Die studie moet aangeven welke organisatie "het best aangepast is aan de metropolitane structuur een aan de wijken" van Brussel.

Antwerpen

Voor het nieuwe studiewerk is er alvast weinig enthousiasme bij de Franstalige partijen. "Nog studiewerk? Hoelang nog? Er zijn studies. Gaan we zo verder tot ze de stellingen van het Vlaams Belang onderschrijven", zei MR-Kamerlid en ex-burgemeester van Koekelberg Philippe Pivin.

CDH-Kamerlid Georges Dallemagne vindt het niet kunnen dat er boven de hoofden van de Brusselaars over de Brusselse politie en de veiligheid in de hoofdstad wordt gepraat. "De stad waarover men zich op het vlak van veiligheid zorgen moet maken vandaag is Antwerpen", zei hij.

Ecolo en Groen, die samen een fractie vormen, menen dat er bepaalde politietaken op het niveau van het gewest georganiseerd kunnen worden, als ook wijkwerking versterkt wordt, zei Ecolo-Kamerlid Gilles Vanden Burre.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Politiek , fusie politiezones , burgemeester

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni